Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hoe kan ik een huurovereenkomst met een medehuurder beëindigen?

Per 1 februari woon ik samen in een appartement met een vriend, hierna huisgenoot. We hebben een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd met minimaal 12 maanden. Echter nu blijkt dat huisgenoot eigenlijk wil samenwonen met zijn vriendin. Die is hier namelijk 80% van de tijd. Ik moet hierdoor mijn appartement delen met een extra persoon, terwijl ik daar niet om heb gevraagd of voor heb getekend. Dit is voor mij een enorme inbreuk op mijn privacy, mijn personal space en mijn woongenot. Na meermaals met huisgenoot gesprekken gevoerd te hebben en dit kenbaar te hebben gemaakt, wilde hij zijn gedrag niet veranderen. Inmiddels ben ik overspannen geraakt door deze situatie, terwijl ik per 1 maart met een nieuwe baan begin. Om mijzelf, mijn geestelijke en fysieke gezondheid en mijn baan te beschermen, heb ik besloten niet langer in het appartement kunnen wonen. Ik heb mijn spullen gepakt en ben weg gegaan.

Omdat ik wel graag tot een oplossing wil komen om dit op te lossen heb ik een overeenkomst opgesteld. In deze overeenkomst heb ik een aantal afspraken opgeschreven die ik graag met hem wil maken. Hier wil hij niet mee akkoord gaan, wat prima is, maar hij komt zelf ook niet met andere voorstellen voor andere oplossingen.

Hij en ik hebben een huurovereenkomst met de verhuurder afgesloten. Hierin staat dat hij en ik "indien van toepassing zowel afzonderlijk als gezamenlijk" huurder zijn. Betekent dit dat ik mijn huurcontract kan opzeggen? Of heb ik hier zijn toestemming voor nodig? En kan ik een overeenkomst met hem afsluiten waarin we afspraken maken die rechtsgeldig is? Hij zegt dat dat niet kan, omdat we de verhuurder erbij moeten betrekken. Maar volgens mij wil de verhuurder gewoon alleen maar geld zien en maakt het ze verder niet uit hoe het er komt, als het er maar komt.

Hopelijk kunnen jullie mij met deze situatie helpen!

U bent medehuurder en dat betekent dat u op elk moment de huur kan opzeggen met inachtneming van een maand opzegtermijn. Uitstaande borg en aangeschafte roerende zaken zullen moeten worden verdeeld.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag