Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hoe kan ik bij mijn werkgever claimen dat mijn 4 uren contract niet overeenstemt met de gemiddeld 150 uren per maand die ik nu al 11 maanden werk.

Werkgever heeft zelf aangegeven dat er genoeg werk is !

Kan ik hun een brief sturen waarin ik deze uren claim omdat zij mij deze uren al 11 maanden aanbieden ?

Het is gewoonterecht geworden ?

Indien u structureel meer uren werkt dan aanvankelijk overeengekomen is, wordt de arbeidsomvang op grond van artikel 7:610b BW vermoed te zijn toegenomen tot het aantal uren dat u de laatste drie maanden gemiddeld genomen hebt gewerkt.

Indien u wilt dat dit schriftelijk vast komt te liggen, moet u met uw werkgever in gesprek treden. Indien de verhoudingen goed zijn, zou ik dat eerst mondeling ter sprake brengen, en pas overgaan tot het sturen van brieven wanneer u er in persoonlijke gesprekken niet uitkomt. In dat gesprek (die gesprekken) moet u vervolgens aangeven dat u een beroep op dit rechtsvermoeden doet, dat u zich voor dat aantal uren beschikbaar stelt en dat u aanspraak maakt op het bij die uren horende salaris (ongeacht of u alle uren daadwerkelijk wordt opgeroepen).

Voor de volledigheid merk ik wel op dat deze opstelling de arbeidsverhouding(en) onder druk kan zetten, zeker wanneer de werkgever u dit aantal uren liever niet schriftelijk garandeert. Indien u verwacht de komende periode (ook) gemiddeld 150 uur per maand te zullen worden opgeroepen, geef ik u dan ook in overweging om dit onderwerp vooralsnog niet ter sprake te brengen, maar discussies hierover uit te stellen totdat u daadwerkelijk minder ingeroosterd/opgeroepen gaat worden. Omdat voor het bewijsvermoeden betreffende de arbeidsomvang gekeken wordt naar de voorafgaande periode van 3 maanden, is het in dat geval wel verstandig de gesprekken direct te starten zodra u in de gaten krijgt dat u minder ingeroosterd/opgeroepen wordt.

Met name wanneer u een contract van tijdelijke aard hebt, zou ik

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag