Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe kan ik beslissingsbevoegdheid krijgen over mijn stiefzoon van 11?

Mijn vrouw was getrouwd en kreeg met haar ex een zoon. Nu 11 jaar later is ze met mij gehuwd en woont haar zoon in bij mij. Haar ex woont in Rusland. Als er wat met haar gebeurd of ze op zakenreis/vakantie is, zou het goed zijn als ik ook kan beslissen over zaken die hem aangaan. Het is niet de bedoeling om de positie van de vader aan te tasten, maar puur om mij ook juridische bevoegdheden te geven om te kunnen beslissen. Graag ontvang ik advies omtrent deze situatie hoe ik dit het beste kan regelen zonder de vader juridisch uit zijn gezag te ontzetten. Als dat echter de enige weg is, hoe doen anderen dit dan in vergelijkbare settingen? En gelijk ook de vraag hoe ik dit het beste kan aanpakken.

Wat u beschrijft klinkt als een situatie waarin het van toepassing kan zijn om te informeren naar het verkrijgen van het zogenaamde 'gezamenlijk gezag' over uw stiefzoon. In Nederland kan gezamenlijk gezag worden aangevraagd door de moeder en haar echtgenoot, ook als deze persoon niet de biologische vader van het kind is.

Gezamenlijk gezag aanvragen kan via een online formulier op de website van de Rechtspraak, onder bepaalde voorwaarden. U moet onder andere met uw partner gehuwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben en u dient met instemming van de biologische ouder(s) te handelen. De rechter zal altijd kijken naar het belang van het kind bij het nemen van dergelijke besluiten.

Hoewel u aangeeft dat het niet uw intentie is om de positie van de vader aan te tasten, betekent het verlenen van gezamenlijk gezag wel dat de vader zijn gezag in zekere zin verliest. Het is daarom verstandig om ook de vader in dit proces te betrekken en zijn instemming te krijgen.

Het is raadzaam om professioneel juridisch advies in te winnen voordat u een definitieve beslissing neemt in deze zaak. Een advocaat kan u helpen de opties in detail uit te zetten en de potentiƫle gevolgen van elke stap te begrijpen. Verder zou een advocaat ook kunnen bijstaan bij het voeren van gesprekken of onderhandelingen met de vader."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag