Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Hoe kan ik aanbetaling van een auto terugkrijgen?

We hebben vandaag een auto bij een garage gekocht, de auto is bedoel om geexporteerd te worden naar Guinee (Conakry). Aangezien het tijd kost om de export papieren te regelen hebben we afgesproken om eerste een aanbetaling te doen. We hebben 1000 euro aan de garagist overgemaakt en de resterende 3000 afgesproken dat we het een paar dagen later zouden overmaken. Direct na de aanbetaling hebben we de exporteur gebeld en hij heeft ons verteld dat er net een nieuwe wet is aangenomen in Guinee waarbij auto die ouders zijn dan 8 jaar niet geimporteerd mogen worden. De auto die we zojuist hadden gekocht was 15 jaar oud. We hebben direct de garagist gebeld (we waren inmiddels vertrokken) en het verhaal verteld. Hij heeft meteen gezegd dat we ons geld niet terug krijgen en dat het ons probleem is en dat hij er niks mee te maken heeft. We hebben gekeken en hij is niet bij de bovag aangesloten dus de gechillencommissie is geen optie. We zijn dus op zoek naar een mogelijkheid om ons geld terug te krijgen. Graag horen we of u een idee heeft hoe we dit kunnen aanpakken.

Geachte heer,
Alleen indien u de auto heeft gekocht onder de voorwaarde dat u toestemming zou krijgen voor export naar Guinee, kunt u de koop ontbinden.

Helaas kan ik u niet anders berichten.

Heeft u nog vragen ? stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Beste,

Als een en ander tijdens de aankoop bekent was - de export - bij de garagist dan is de overeenkomst te ontbinden. Ook als u een financiering over de koop had besproken.

Zo niet, dan moet ik u teleurstellen en zit u aan de koop 'vast' en bent u, uw aankoopbedrag kwijt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste allen,
Dank voor het spoedig antwoord, de garagist was op de hoogte dat de auo voor export was en dat we pas alles kunnen afronden nadat we contact hebben gehad met de exporteur. Dit was duidelijk maar op dat moment wisten wij niet van de veranderende wet en regelgeving.
Wat ik beetje vreemd vind is dat op dit gebied kennelijk de koper geen enkel bescherming geniet van de wet. Je hebt geen bedenktijd of retour termijn. Vallen auto verkopers dan buiten alles als het gaat om aanbetaling? Bij de Bovag ben je standard 15% kwijt als je het wil ontbinden (dat las ik in hun website). M.a.w. als een autoverkoper daar niet aangesloten is mag hij doen en laten wat hij goed vindt.
We hebben misschien 15 mn onderhandeld, daarna heeft hij de factuur opgemaak en wij het geld hebben overgemaakt, nog geen half uur later hebben we hem de situatie uitgelegd. Dit gebeurde op een zaterdag avond, dus het kan ook geen spraak zijn van kosten die hij gemaakt heeft of kansen die hij gemist heeft.
Dank



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag