Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hoe huurwoning opleveren?

Ik moest mijn (particuliere) huurwoning verlaten omdat mijn huurbaas er zelf wil wonen. Nou zijn er een aantal dingen.
1 binnendeur is beschadigd. Er zat een deuk in die wij hebben geprobeerd weg te werken maar kon niet (ouderwetse bruine holle deuren). De achterdeur hebben wij destijds een gattenluik ingezet. Ik heb er 13 jaar gewoond maar denk dat de deuren zeker 30 jaar oud zijn. Ze eisen 2 nieuwe deuren. Ook de nachtgrendels vd voordeur zijn afgebroken en ze eisen 2 nieuwe nachtsloten.
Toen wij erg gingen wonen mochten we de tuin veranderen en hebben we er grindtegels neergelegd. Ze eisen dat die eruit moeten. Het witte zand moet weg en zwart zand erop.
Ik heb inmiddels de grindtegels via marktplaats kunnen ophalen.
Maar mogen ze zit eisen? Ik kan het niet eens betalen van mijn ANW.

Bent u al akkoord gegaan met opzegging van de huurovereenkomst? Niet in alle gevallen kan de huurovereenkomst voor eigen gebruik worden opgezegd.

In principe moet u een huurwoning opleveren zoals u deze ingetrokken bent. Dat houdt in dat u wijzigingen meestal ongedaan moet maken. Dit hoeft niet bij geoorloofde veranderingen.

Veel is afhankelijk van de vraag of duidelijk is hoe de woning destijds is opgeleverd. Is er 13 jaar geleden een beschrijving opgemaakt?

Als die omschrijving er niet is, is het meestal de verhuurder die moet aantonen dat de situatie anders was.

Daarnaast is het niet redelijk volledige kosten te moeten betalen voor slijtage die door ouderdrom is ontstaan (natuurlijke slijtage). Voor dingen die stuk zijn gegaan zou dus sneller gezegd kunnen worden dat die gerepareerd moeten worden. Daarbij kan wel de ouderdom wel weer meespelen. Bijvoorbeeld door kosten te delen.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen als u juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag