Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hoe hoog mag een begroeiing zijn bij een appartementen complex?

Wij zijn een VvE met 30 appartementen(gebouwd in 1989). De onderste appartementen hebben een tuin, waarbij de begroeiing boven de ramen van de bewoners op de eerste etage uitkomt. Is dit toegestaan of kunnen wij dit verbieden en eisen dat de bewoners met tuin hun begroeiing terugsnoeien naar een bepaalde wettelijke hoogte. Gaarne uw reactie en opgaaf hoe hoog de begroeiing mag zijn

Normaal dient het recht om een plant te laten groeien tegen andermans muur geregeld te zijn bij erfdienstbaarheid, welke ook kan ontstaan door verjaring ( 20 jaren). In dit geval van appartementsrecht is de eigendom van de buitenmuren, de fundamenten van de VvE, een van de individuele eigenaren afgescheiden entiteit. Daarom zal het recht van beplanting aan de muren van de VvE geregeld moeten zijn in het Reglement en bij akte.

Dan geldt ook nog het gewone burenrecht dat onrechtmatige hinder door toedoen van naburen verbiedt.

Als u dat wilt kan ik in bovenstaande twee gevallen onderzoek voor u doen en een sommatiebrief opstellen gericht aan de benedenbewoners. Neem daarvoor contact met mij op, liefst via email.

Beoordeel dit antwoord:

Uit uw vraag kon ik niet opmaken dat de beplanting niet steunde aan de muur. Nog steeds geldt dat er geen sprake mag zijn door onrechtmatige burenhinder welke kan bestaan uit zonlichtontneming door de hoge beplanting.

Beoordeel dit antwoord:

Ja , niet alleen wordt uitzicht ontnomen maar ook allerlei andere hinder kan het gevolg zijn van de hoge beplanting. Dus op basis van die beweegreden zouden de bewoners boven de bewoners beneden kunnen aanspreken. De basis is 5:37 BW. Misschien staat er ook iets over omschreven in het reglement van de VvE.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag