Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe ex manen te stoppen met dreigen?

In 2018 ben ik gescheiden van mijn ex. Mijn zoontje was op dat moment 1 jaar. Gezien de leeftijd van mijn zoontje (toen en nu) is contact met mijn ex noodzakelijk. Het contact rondom de zorg verloopt moeizaam, maar ik krijg uiteindelijk, met een lange adem het wel vaak voor mijn zoontje zo geregeld, zodat hij geen hinder ondervindt. Echter word ik dagelijks geconfronteerd met mailtjes en telefoontjes (app heb ik al geblokkeerd), waarin ik als mens en als moeder wordt gekleineerd. Het is pestgedrag, waar uiteindelijk mijn zoontje de dupe van is. Het gaat om zaken als een eerder gegeven akkoord voor een vakantie intrekken, het niet een half uurtje eerder kunnen brengen van mijn zoontje, zodat we naar het theater kunnen, of hij mee kan met zijn vriendjes (als die wat leuks gaan doen).
Telefonisch hoor ik continu dat ik een slechte moeder ben, ik moet oppassen, want anders zet hij juridische stappen en ‘ kan het voor mij slecht uitpakken’.
Nu ik het zo opschrijf, klinkt het heel kinderachtig, maar dagelijks allerlei opmerkingen en dreigingen, horen (je kan het zo gek niet bedenken). En/of geen simpele vraag kunnen stellen in het belang van mijn zoontje, zonder dat er eerst onderhandeld moet worden, is niet oké..

Het beperkt mij als mens enorm om te kunnen ontspannen, te genieten van mijn zoontje en samen te verheugen op leuke dingen, die mogelijk worden gedwarsboomd door zijn vader.
Alles staat netjes vastgelegd in een convenant/ouderschapsplan, hij kleurt precies binnen de lijntje hiervan, waardoor het moeilijk is om hem ergens op te wijzen.

Als u last heeft van stalking door uw ex, is het verstandig om de volgende stappen te ondernemen:

Bewijs verzamelen: houd bijvoorbeeld e-mails, berichten, telefoongesprekken en eventuele getuigen aan.

Contact opnemen met de politie: meld het stalken bij de politie en verstrek hen met het verzamelde bewijs.

Het invullen van een aanklacht: u kunt een aanklacht indienen bij de politie of bij de rechter.

Een bevel tot beperkende maatregelen verkrijgen: u kunt een bevel tot beperkende maatregelen verkrijgen, wat uw ex verbiedt om contact met u op te nemen of u te benaderen.

Juridische stappen ondernemen: u kunt ook overwegen om een civiele procedure te starten voor schadevergoeding of bescherming.

Het is verstandig om juridische bijstand in te schakelen bij het nemen van deze stappen. Een advocaat kan u helpen bij het verzamelen van bewijs, het opstellen van de aanklacht en het verkrijgen van bevelen tot beperkende maatregelen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag