Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


hoe draag ik de beschikkingsbevoegdheid (v, 48 jr) over mijzelf over van familie (want dat is de regel?) naar een andere volwassene ?

ik begrijp uw vraag niet zou u dit wat kunnen toelichten?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Toelichting: ik ben net 19 dagen onder dwang opgesloten geweest in een gesloten psychiatrische kliniek met ibs. Ik wil voor de toekomst een eventuele herhaling van dwangopsluiting voorkomen door een niet-familielid, geen partner, maar een "naastbetrokkene" wettelijk te benoemen. Diegene zou op crisis-, of enig ander - moment, door mij gewenst, over mijn "opsluiting" oid mogen beslissen. Zoals een voogd wordt benoemd voor een kind, dus een volwassene benoemen voor een volwassene. Het is een goede vriend of vriendin, ook volwassene en over de 45 jaar oud is. Kan ik dit volgens de wet met een beschikkingsbevoegdheidsverklaring regelen. Zo ja, hoe, of hoe anders is dit te verwezenlijken.


Ik begrijp uit uw toelichting dat u onder curatele bent geplaatst via de rechter.
U kunt dit aanvechten, ik zou u dan adviseren een advocaat te raadplegen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

nee ik ben niet onder curatele geplaatst. Ik beschrijf een gebeurtenis in het verleden, toen ben ik eenmaal met dwang met in Beschikking Stelling in een psychiatrische kliniek opgenomen geweest. Dat is nu voorbij. Ik heb deze vraag met het oog op de toekomst: In een testament kun je je wil vastleggen voor na je overlijden. Hoe bepaal je in leven wat er met je gebeurt, je wil.


Er zijn een soort testamenten te maken bij een notaris waarbij men regelt wat er bij leven gebeurt als iemand dat zelf niet kan. dat wordt een levenstestament genoemd.

In het levenstestament legt u vast wie uw belangen behartigt, als u dit zelf niet meer kunt. U geeft deze “zaakwaarnemer-tijdens-leven” een notariële volmacht om aan de hand van de in het levenstestament opgenomen leidraad ervoor te zorgen dat de zaken zoveel mogelijk zo verlopen, zoals u dat zelf ook gedaan zou hebben.

Onderdeel van het levenstestament zijn uw wensen ten aanzien van uw vermogen, dus uw woning, inboedelgoederen, sieraden enzovoorts. U kunt aanwijzingen geven over de verkoop van de woning, welke meubelstukken u graag wilt behouden in uw nieuwe woonomgeving en hoe u de overige wilt verdelen. Ook ten aanzien van het beheer van de financiën kunt u aangeven wat de bedoeling is. Als u gewend bent om schenkingen te doen, kunt u bijvoorbeeld verzoeken deze schenkingen voort te zetten. Maar denkt u ook aan persoonlijke zaken, zoals wie de medische beslissingen neemt als u dit zelf niet meer kunt verklaren en op welk moment de volmacht aan de zaakwaarnemer ingaat. En ook niet onbelangrijk: wie zorgt ervoor dat mijn huisdieren een goed tehuis vinden.

indien ik u van dienst kan zijn met het doorverwijzen naar een goede notaris hoor ik het graag.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag