Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Hoe dient in de Horeca overwerk door Tijd voor tijd te worden gecompenseerd?
Ik heb aangegeven dat mijn voorkeur uit gaat naar uitbetalen. Komende week ben ik minder uren ingepland en worden open diensten ingepland door oproepkrachten. Ik heb de opmerking gemaakt dat ik nog niet aan mijn 24 uren kom, of hij daar rekening mee wil houden. Zijn reactie is dat ik de afgelopen tijd meer uren gemaakt heb, en dat ik daarom minder ingepland sta. Heb gezegd het hier niet mee eens te zijn. Ik wil 24 uur werken.
Mijn vraag: indien tijd voor tijd van toepassing is, mag mijn werkgever die dan op deze manier, en zonder overleg compenseren? Mijn gedachte is dat indien tijd voor tijd van toepassing zou zijn, ik daar zelf ook een inbreng in heb.
Het beleid omtrent overwerk en tijd-voor-tijd-regelingen kan variƫren per werkgever en is vaak afhankelijk van de betreffende cao (Collectieve Arbeidsovereenkomst). In het algemeen moet overwerk wel in overeenstemming zijn met de Arbeidstijdenwet en de cao of arbeidsovereenkomst.
Vanaf 1 januari 2019 is, onder de Wet compensatie overwerk, compensatie in tijd (tijd-voor-tijd) in feite alleen nog toegestaan als dat in de cao staat. Als er geen cao geldt moet overwerk in principe uitbetaald worden. Is er wel een geldende cao, dan moet worden nagekeken wat hierin staat over overwerk en compensatie in tijd.
Het is belangrijk dat je werkgever je op de hoogte stelt van eventuele wijzigingen in je rooster. Als je akkoord bent gegaan met een contract van 24 uur per week, dan is het niet gebruikelijk dat je werkgever dit zonder overleg wijzigt naar minder uren, zelfs als je recentelijk overuren hebt gewerkt. Ook in situaties waarin de tijd-voor-tijd-regeling wordt gebruikt, moet je werkgever duidelijk communiceren en afspraken maken over wanneer je je overuren kunt verkrijgen.
Ik raad je aan om hier met je werkgever over te praten en te proberen samen tot een oplossing te komen. Als jullie er samen niet uitkomen, kan je overwegen om juridisch advies in te winnen. Daarvoor kun je natuurlijk een advocaat inschakelen, maar ook een vakbond of een behulpzame instantie zou je kunnen helpen bij dit soort arbeidsrechtelijke vraagstukken.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.