Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hoe dient de werkgever om te gaan met contractwijziging bij ziekte?

Ik ben ziek en heb tijdens deze periode zelf aangegeven dat ik het aantal contracturen wilde verminderen omdat de werkomstandigheden (met name reistijd_ planning lag dagelijks ver buiten mijn regio en de reistijd kon soms oplopen tot 6 uur per dag). De wijziging is in augustus 2022 ingegaan- ziek vanaf juni 2022. Nu hoor ik dat de werkgever dit niet had mogen doorvoeren. Klopt dat en waar is dat aantoonbaar?

In het Nederlandse recht is de bescherming van de werknemer onder bepaalde omstandigheden, zoals ziekte, behoorlijk sterk. Bij een wijziging van de arbeidsovereenkomst moet de werkgever zich houden aan het algemene juridische principe dat er instemming van beide partijen nodig is voor een contractwijziging.

Als werknemer ben je in beginsel niet verplicht in te stemmen met een wijziging van de arbeidsovereenkomst. Ook niet als de werkgever een zogeheten 'eenzijdig wijzigingsbeding' in het contract heeft opgenomen. Zo'n beding geeft de werkgever nog niet de vrijheid om naar eigen inzicht wijzigingen door te voeren. Hiervoor moeten zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen aanwezig zijn en bovendien moet de werkgever aantonen dat hij een redelijk voorstel aan de werknemer heeft gedaan voor contractwijziging, waarbij rekening is gehouden met alle omstandigheden van het geval.

In het geval van ziekte, moet de werkgever extra voorzichtig zijn. De Wet verbetering poortwachter en de Wet op de medische keuringen bieden de zieke werknemer bijkomende bescherming. Bovendien, tijdens de eerste twee jaar van ziekte mag de werkgever het contract van de werknemer niet opzeggen (opzegverbod tijdens ziekte) behalve in zeer uitzonderlijke situaties.

Het is dus niet zomaar mogelijk voor een werkgever om de arbeidsovereenkomst te wijzigen tijdens ziekte van een werknemer. Het is wel altijd raadzaam om specifiek advies te vragen aan een jurist of advocaat wanneer er sprake is van dergelijke situaties, aangezien elke situatie uniek is.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag