Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Hoe dien ik bezwaar in tegen een handhavingsprocedure?

Ik ben eigenaar van een huis dat ik november 2020 gekocht heb en sindsdien verhuur aan mijn zoon. Met hem heb ik een huurovereenkomst opgesteld. Hij woont hier samen met zijn vriend en een derde vriend. Met deze twee vrienden heb ik geen overeenkomst. Dat hebben zij onderling geregeld.

De gemeente is een handhavingsprocedure gestart omdat artikel 13.4 van het bestemmingsplan wordt overtreden.
"13.4 Specifieke gebruiksregels
Het is verboden een woning te gebruiken voor kamerverhuur.
Onder kamerverhuur wordt niet verstaan, het verhuren van maximaal twee kamers zonder eigen voorzieningen, zoals een badkamer en keuken, aan maximaal 2 personen, door een eigenaar die in dezelfde woning woont."

In de brief die ik heb ontvangen staat dat onder kamerverhuur wordt verstaan het geheel of nagenoeg geheel verhuren van een woonverblijf aan meer dan 1 huishouden.

Ik heb voorafgaand aan het verhuren van de woning telefonisch contact gehad met de gemeente en de situatie voorgelegd. Zij gaven aan dat een vergunning niet nodig was. Helaas kan ik dit gesprek niet meer achterhalen en weet niet met wie ik toen gesproken heb.

Mijn zoon en zijn twee vrienden willen perse niet in een studentenhuis wonen omdat twee van hen werken en zij dure IT apparatuur hebben. Zij willen duurzaam samen wonen en hebben samen geïnvesteerd in de inrichting en opknappen van de woning.
Indien zij een samenlevingsovereenkomst opstellen, worden zij dan wel als 1 huishouden beschouwd? Mogen zij daar dan blijven wonen?

In alle gemeentelijke (huisvestings)verordeningen worden de mogelijkheden voor woningdelen sterk ingeperkt.
Twee mensen die een woning delen wordt toegestaan, ook als ze geen huishouding vormen. Voor meer dan twee mensen die een woning willen delen is veelal een vergunning vereist waarbij de woning wel moet voldoen aan de vergunningsvereisten en er een maximaal aantal vergunning per wijk/buurt kan gelden.
Als twee van de vrienden een samenlevingscontract aangaan en daadwerkelijk een gemeenschappelijke huishouding voeren, dan zou de derde vriend in de vorm van hospitaverhuur van hun een kamer kunnen huren mits aan de gemeentelijke voorschriften voor hospitaverhuur voldaan wordt.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag