Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Hoe breed moet een inrit minimaal zijn vanaf de weg?

Ik heb een oprit maar helaas is de inrit vanaf de weg te smal om fatsoenlijk op mijn oprit te kunnen parkeren. Nou wil ik graag weten wat de minimale breedte hoor te zijn van een inrit vanaf de weg. Doordat deze te smal is rij ik nu elke keer een stukje door een perkje heen waar men ook weer over begint te zeuren. Mijn oprit is wel vastgelegd, dus hoort de gemeente deze dan niet te verbreden? Die van mijn buren zijn namelijk allemaal wel verbreedt.

Hiervoor is geen standaardbreedte te noemen. Het is uiteraard de bedoeling dat het mogelijk is om vanaf de weghelft die het dichtste bij de uitweg is naar binnen te rijden, of vanuit de uitweg veilig die dichtstbijzijnde weghelft op te draaien. Aangezien u telkens door een perkje rijdt dat vermoedelijk op gemeentegrond aangelegd is, is die uitweg te smal. Ik ga er natuurlijk wel vanuit dat u bedreven bent in het goed insturen. In den lande kom je breedtes tegen variƫrend van 3 tot 4 meter, dit ook afhankelijk van de situatie ter plaatse. Aangezien uw uitweg te krap bemeten is en alle andere uitwegen in uw omgeving breder zijn, is het niet meer dan redelijk als de gemeente over een grotere breedte de stoep verlaagt en een bredere uitweg faciliteert.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik heb uitgerekend dat de inrit 2 meter 40 breed is. Kan ik hier de gemeente dan op aansturen om het te verbreden zonder dat ik zelf hiervoor een vergunning hoef aan te vragen?


Het probleem is niet dat u geen uitweg hebt, maar dat de uitvoering van de verleende uitweg niet voldoet. De maximum breedte van auto's is gesteld op 2,55 meter. Alleen al hierom zou die wegaansluiting breder moeten zijn. Gewoon overleg zoeken met de verantwoordelijke afdeling en/of bestuurder en duidelijk maken dat iemand een fout heeft gemaakt en het hierdoor ontstane probleem toch echt opgelost moet worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Heel erg bedankt! Ik ga er mee aan de slag.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag