Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hoe beoordeelt u mijn arbeidssituatie?

Ik ben 6 jaar geleden begonnen als docent, als zij-instromer vanuit het bedrijfsleven. Ik kwam terecht in een LB schaal, de salarisschaal voor onderwijzend personeel. Na bijna 2 jaar werd mij een vast dienstverband aangeboden als docent. Ook kreeg ik daarbij de mogelijkheid aangeboden om een opleiding PDC te volgen. Daarmee wordt je officieel bevoegd docent. Na enig beraad met mijzelf besloot ik deze opleiding, die 1,5 jaar duurt en 20 uur per week werkbelasting geeft, niet te volgen. Gezien mijn leeftijd (ik was op dat moment al 60) vond ik het een te zware investering. Desondanks zei de school dat ik goed functioneerde als docent en zij mij graag in vaste dienst wilden nemen. Echter, ik kreeg de mededeling dat ik dan ingeschaald zou worden in schaal 8, een schaal voor ondersteunend (niet lesgevend) personeel en zo'n 20% lager salaris dan mijn salaris in de LB schaal. Dat accepteerde ik, het was al laat in het jaar voor een baanwijziging en ik wilde graag blijven. Dus ik kwam in een andere schaal en in mijn arbeidsovereenkomst heette ik opeens sr. instructeur. Mijn functie veranderde in werkelijkheid echter niet, ik bleef docent (zonder ondersteunende taken), werk volledig zelfstandig als docent, gelijkwaardig aan collega-docenten, echter alleen tegen een veel lager salaris. Wat de school doet is een medewerker een ander functieprofiel geven dan dat ze in werkelijkheid hebben op grond van hun dagelijkse werkzaamheden, waardoor de school een lager salaris kan geven. De legitimatie is: "u heeft die cursus niet afgemaakt." Dit wijkt af van de CAO waarin functies zijn gekoppeld aan schalen en is ernstig in mijn nadeel. Mijn vraag: is het rechtmatig wat de school doet en wat raadt u mij aan?

Wat een vervelende situatie.

Ondanks dat u destijds akkoord bent gegaan met de wijziging (het nieuwe contract) houdt dat niet in dat u niets aan de situatie zou kunnen doen. Soms kan een ander salaris gerechtvaardigd zijn, bijvoorbeeld als die opleiding verplicht is, of als u op grond daarvan bijvoorbeeld beter of meer les zou kunnen geven. Maar u geeft duidelijk aan dat u hetzelfde werk bent blijven doen. Mogelijk kan er op basis van het gelijkheidsbeginsel een verzoek gedaan worden.

Welke CAO is van toepassing op uw werk?

In het arbeidsrecht bestaan de termen "goed werknemersschap" en "goed werkgeverschap". Op grond van "goed werkgeverschap" kan een werkgever soms gehouden zijn in te gaan op een verzoek van de werknemer om de arbeidsovereenkomst te wijzigen.

Veel is afhankelijk van de precieze omstandigheden van het geval en b.v. de inhoud van de CAO en uw contract.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen om de zaak te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste heer Uygul-van Dam,

Het betreft de CAO MBO.

In de wet staat toch dat de cao leidend is boven een individuele arbeidsovereenkomst als de arbeidsvoorwaarden in die individuele overeenkomst minder zijn dan de cao voorschrijft?

In mijn arbeidsovereenkomst zijn de arbeidsvoorwaarden minder dan in de cao MBO. Ik wordt nu beloond voor een functieprofiel (instructeur=ondersteundend personeel) dat ik nooit gehad of vervuld heb. Dat is volgens mij de essentie. Het functieprofiel in de arbeidsovereenkomst (en daarmee de schaal) is niet in overeenkomst met het feitelijke functieprofiel (docent LB) dat ik al 6 jaar uitvoer. De eerste 2 jaren van mijn (toen nog tijdelijke) contract had ik wel functieprofiel docent LB. In mijn werk is nadien feitelijk niets veranderd. Wel dus het functieprofiel en de beloning. Is daar dan een rechtvaardiging of rechtsgrond voor?


Mogelijk gaat het om de vereisten van het docentschap.
Op grond van art. 4.2.1 Wet Educatie en beroepsonderwijs moet een docent o.a. in het bezit zijn van een getuigschrift.
De CAO heeft in art. 2.3a mogelijkheden voor docenten die nog niet aan alle vereisten voldoen. Daar is een maximumtijd aan verbonden. Indien u niet aan die vereisten voldoet mag u niet tot docent benoemd (blijven) (zie ook onderstaande link).
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werken-in-het-onderwijs/bekwaamheidseisen-leraren

Dat staat echter los van de vraag of u in de juiste schaal bent ingedeeld of dat er misschien gronden aanwezig zijn voor een uitzondering gezien uw situatie. Dit zou u kunnen verzoeken aan de werkgever.

Mogelijk kunt u dit geschil ook aan een interne of externe commissie voorleggen op grond van art. 12.3 van de CAO.

Dit is slechts een globale beoordeling. Indien u wenst dat ik de zaak verder beoordeel (a.d.h.v. contracten e.d.) kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw reactie. Het heeft mijn blik verbreed. Ik heb een afspraak gemaakt met de schooldirectie om e.e.a. te bespreken.

met vriendelijke groeten,
Gert Jan Oosterwijk


Graag gedaan. Succes met deze kwestie en mocht u later nog vragen hebben of ergens tegen aan lopen dan kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen. Mijn contactgegevens vindt u op mijn profiel en via www.uygulvandam.nl/

Met vriendelijke groet,

Dennis Uygul - Van Dam

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag