Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hoe achternaamwijziging minderjarig kind?

Is er voor een achternaamwijziging van een minderjarig kind nog steeds toestemming nodig van vader ongeacht ik (moeder) de enige ben met gezag en voogdij?

Ja, zelfs als u de enige ouder bent met gezag over het kind, is de toestemming van de andere ouder nog steeds noodzakelijk voor een achternaamswijziging van een minderjarig kind volgens Nederlands recht.

Dit staat als volgt beschreven in de Wet op de familienaam. In de meeste gevallen, moet je de andere ouder om toestemming vragen (ook als je het eenzijdige gezag hebt). Dit hangt echter wel af van de mate van betrokkenheid van de andere ouder bij het leven van het kind.

In uitzonderlijke gevallen, zoals bijvoorbeeld als de andere ouder onbereikbaar is of als er sprake is van mishandeling, kan de rechter besluiten dat toestemming van de andere ouder niet nodig is. Het is belangrijk dat u hier advies vraagt van een juridisch expert of de rechter.

Houd er rekening mee dat een achternaamswijziging een complex en tijdrovend proces is en de regels strikt zijn. Het is niet gegarandeerd dat een verzoek tot achternaamswijziging wordt ingewilligd. Het belang van het kind staat hierbij altijd voorop."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag