Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Het opheffen van een kleine vereniging

Een vereniging bestaande uit 11 leden die samen een “Woongroep” vormen, is met instemming van 10 leden tot het besluit gekomen de vereniging op te heffen. De Woongroep heeft iets langer dan 10 jaar bestaan.
De oprichting van de woongroep was het initiatief van de woningcorporatie, die in dit flatgebouw 36 sociale huurwoningen voor 60 plussers beheert. De corporatie stelde tegen vergoeding een ruimte op de begane beschikbaar om met alle bewoners gezellige activiteiten te ontplooien. Er was geen verplichting om lid van de vereniging/woongroep te worden en in de loop der jaren is het aantal bewoners dat lid wilde zijn, steeds kleiner geworden.
Onlangs is er in goed overleg met corporatie en bewoners voor een “open groepsruimte” gekozen en heeft de vereniging feitelijk geen toegevoegde waarde meer.
Er werden bij de oprichting in 2011 statuten bij een notaris opgesteld, er is op dit moment nog een bestuur van 2 personen (een secretaris ontbreekt al sinds 2017) en de vereniging staat ingeschreven bij de KvK. Wij prijzen ons gelukkig dat er geen schulden zijn, maar zelfs een klein spaarpotje.
Hoe kunnen wij de opheffing op de juiste wijze vormgeven, kunt u ons daarin adviseren?

De verenging moet worden ontbonden en dat voorstel moet worden aangekondigd en goed gekeurd door 2/3 van de leden. Daarna moet de verenging haar lasten en baten worden vereffend. Het surplus gaat naar de leden of dat wat de statuten vermelden. Leest u hier verder https://www.kvk.nl/download/kvk_factsheet_ontbinding_rechtspersoon_tcm109-503471.pdf

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag