Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Als het in de algemene voorwaarden staat, kan men zich in principe op deze bepaling beroepen. Hierbij ga ik ervan uit dat u voorafgaand aan, of uiterlijk bij het sluiten van de overeenkomst, een kopie van de voorwaarden ontvangen heeft, of dat de voorwaarden in elk geval van toepassing zijn verklaard en op de website van de drukker staan.
Stel dat dat allemaal in orde is, dan is 75% aan de hoge kant, maar dit kan m.i. in dit geval wel gerechtvaardigd worden door het feit dat men al een proefdruk heeft opgesteld en dus reeds het nodige werk voor u heeft verricht. Als u direct na het telefoontje had geannuleerd, zou dat anders liggen: dan zou 75% wat mij betreft te hoog zijn.
Als u in het verleden niet al eerder opdrachten hebt verstrekt waarop algemene voorwaarden (AVW)van toepassing waren en de mondelinge afspraak is nietr schriftrelijk bevestigd, dan zijn er geen AVW van toepassing en kunt u de factuur als onverschuldigd van de hand wijzen.
Als u een kleine ondernemer bent (via reflexwerking wet)of een particulier (op grond van de wet)kunt u de nietigheid inroepen van een onredelijk bezwarend beding in van toepassing zijnde algemene voorwaarden. Of de rekening in dit geval onredelijk bezwarend is,is een kwestie van wegen. Uit de reactie van mijn collega van Binsbergen maak ik op dat een verdediging namens de drukker niet zondermeer kansloos is, al zou ik het tegendeel best willen bepleiten.
Voor de duidelijkheid: als de algemene voorwaarden niet van toepassing zijn verklaard, kan men er geen beroep op doen.
Als de algemene voorwaarden wel van toepassing zijn verklaard, maar niet aan u zijn verstrekt voor of bij het sluiten van de overeenkomst, en ook niet op de website van de drukker staan vermeld, kunt u de vernietiging van de voorwaarden inroepen.
Als de voorwaarden én van toepassing zijn verklaard, én voor of bij het sluiten van de overeenkomst aan u 'ter hand zijn gesteld' (verstrekt), óf op de website van de drukker staan, dan zijn de voorwaarden geldig.
Als de voorwaarden wel van toepassing zijn verklaard, maar niet aan u zijn verstrekt en ook niet op de site van de drukker staan, kunt u de nietigheid van de voorwaarden inroepen, inclusief de 75%-betalingsplicht bij annulering. De vraag is wel of u met vernietiging iets opschiet: in dat geval vervalt namelijk ook de annuleringsmogelijkheid en kunt u niet eens van de opdracht af.
De wettelijke regeling inzake algemene voorwaarden is niet zo eenvoudig, maar ik hoop dat het wat helderder voor u is geworden.