Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Het bedrijf waar ik werkzaam ben gaat failliet en wil een doorstart maken. Nu liggen de huidige lonen extreem laag (ruim 500 euro onder gemiddelde, al 7 jaar geen loonsverhogingen, geen reiskostenvergoeding, e.d.). Mag ik bij een doorstart deze voorwaarden weigeren of komt hierdoor mijn eventuele ww in het gevaar?

Ja een ww uitkering kan in gevaar komen als u een baan aangeboden krijgt die passend is gezien uw werk wat u nu doet en u weigert die.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de snelle reactie. Geldt dit ook als de voorwaarden niet conform de huidige arbeidsmarkt zijn? Bijvoorbeeld iemand met 7 jaar ervaring ver onder het startsalaris van een beginnende werknemer plaatsen.


De voorwaarden mogen niet in strijd met de wet en als die van toepassing is een CAO zijn. Maar de wet bepaald alleen een minimum loon en dus niet dat een salaris marktconform moet zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In mijn geval is er geen CAO aanwezig. Een werkgever kan dus een salarisvoorstel doen ver onder functie zolang deze maar boven het minimumloon is? En als ik hier vervolgens niet mee akkoord ga heb ik geen recht op ww, hij is hiervan op de hoogte en gebruikt dit in de onderhandelingen. Dit riekt naar machtsmisbruik!




Ik heb recent een uitgebreid artikel gelezen over misbruik van faillissementsrecht en mogelijkheden voor werknemers om zich beter voor te bereiden op hun arbeidsrechtelijke positie, ook bij een doorstart na faillissement. Het artikel bevat redelijk wat juridisch taalgebruik, maar ik denk dat u er wat aan kunt hebben.

Als u prijs stelt op het stuk, dan stuur ik u het digitaal toe.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag