Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Herstelkosten lekkage dak verhalen op vorige bewoners?

Met de hevige regenval en windstoten van afgelopen weken hebben wij gele vlekken en schimmel op onze muren geconstateerd in de woonkamer. Heel vervelend aangezien we in februari 2023 de sleutel hebben gekregen. Deze plekken schijnen te komen van een dak lekkage die er volgens de dakdekker al jaren zit, maar waar nooit iets aan is gedaan. Op het moment van verhuizen hebben we alles laten stuken en schilderen en hebben dit - tot op dit moment - alleen afgelopen maart geconstateerd (maar dan alleen boven in de slaapkamer en we hebben dit - dachten we - verholpen). Dit zal de nodige herstelkosten met zich meebrengen. Aangezien nu blijkt dat het een lekkage is die er al jaren zit, kunnen we ons niet voorstellen dat de oude bewoners dit niet eerder hebben gehad. We hebben hier destijds niets over gehoord. Kunnen we deze herstelkosten nog verhalen op de oude bewoners of is het daarvoor te laat (aangezien we hier alweer bijna 1 jaar wonen)?

Het kan complex zijn om vast te stellen of je de herstelkosten kunt verhalen op de vorige bewoners. Over het algemeen, als een verborgen gebrek na de overdracht naar voren komt, dan kan de koper de verkoper aansprakelijk stellen. Echter, er zijn bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen:

1. Je moet kunnen bewijzen dat het gebrek al aanwezig was op het moment van overdracht.
2. Het gebrek was niet voor jou als koper zichtbaar of kenbaar.
3. Je hebt de verkoper binnen een redelijke termijn na ontdekking op de hoogte gesteld van het gebrek.

Volledigheidshalve, de term 'binnen een redelijke termijn' is niet hard gedefinieerd en kan per situatie verschillen, maar over het algemeen wordt dit gezien als 'zo snel mogelijk'. Hoewel je bijna een jaar in het huis woont, zou dit niet per definitie te lang zijn, maar dat hangt af van de specifieke omstandigheden.

Ook belangrijk is dat het woonhuis in de staat moet worden opgeleverd zoals afgesproken in de koopovereenkomst. Als er sprake is van verborgen gebreken waarvan je niet redelijkerwijs op de hoogte kon zijn ten tijde van de koop, dan zou je de verkoper daarvoor aansprakelijk kunnen stellen, mits je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet.

Het is aan te raden in deze situatie juridische hulp in te schakelen om je mogelijkheden in kaart te brengen en je belangen te behartigen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag