Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hemelwaterafvoer pijp hangt in onze tuin, daar waar wij een aanbouw willen

De buren (een supermarkt) heeft de afvoer van het grote platte dak via een goot en een dikke afvoer op de muur in onze tuin. Deze pijp watert vervolgens af onder de muur, de fundering. Dit water wordt dus 'via one tuin' afgevoerd op het perceel van de supermarkt zelf.
We hebben nu last van deze pijp, want de aanbouw die wij willen zou dan om deze pijp heen gebouwd moeten worden, wat eigenlijk niet kan. Wij zouden graag willen dat het water van het dak van de supermarkt inpandig opgevangen en afgevoerd wordt.
Wat zijn onze rechten en plichten? Kan ik de ondernemer vragen om het hemelwater geheel inpandig af te voeren of ben ik verplicht dat in mijn tuin te faciliteren? En als dat laatste zo is, kan ik dan vragen om de pijp 3 meter te verleggen?
ik verneem graag van u.

Het houden van waterafvoer leidingwerk boven uw grond is een erfdienstbaarheid als dit is geregeld bij akte. ( koopcontract) Kijkt u daar eens in? Het dienend erf mag een andere plaats aanwijzen voor de uitoefening en mag ook verzoeken het te beeindigen. Een erfdienstbaarheid kan ook ontstaan door verjaring ( 20 jaren)

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw snelle antwoord. De supermarkt is gebouw nadat wij er al woonden, er is geen aanpassing geweest van ons koopcontract. Het lijkt me dus dat ik aan de supermarkteigenaar kan vragen om deze pijp te verleggen zodat wij er geen last van hebben.


Ja dat klopt en als u dat prettig vindt kan ik een en ander voor u uiteenzetten in een juridisch schrijven gericht aan de supermarkt. Overigens kan de situatie ook nog eens zo zijn dat u helemaal geen waterafvoer hoeft te dulden. Dat is het geval als er een natuurlijk lager verloop elders is. Een erfdienstbaarheid kan ook uit verjaring ontstaan , voor die tijd mag u ook eisen dat het gebruik wordt gestaakt. Contact opnemen bij voorkeur via de website en e-mail.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag