Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Heeft werkgever recht loon in te houden?

Op 30 november was mijn contract beëindigd. Voordat het contract beëindigd was, was ik ziek geworden en heeft mijn werkgever een bedrijfsarts ingeschakeld. Advies van de arts was om beter te melden maar ik hoefde niet gelijk te gaan werken van haar, omdat er een werk conflict was. Bedrijfsarts had ook verteld dat ik niet second opinion hoefde aan te vragen, want ik moest nog 2 weken werken (16 uur) en geen bedrijf zou voor die kosten gaan betalen. Omdat ik nog ziek was en nog niet in staat was om te gaan werken, bleef ik ziek melden bij mijn werkgever. Mijn werkgever heeft een groot gedeelte van mijn salaris ingehouden + transitievergoeding. Ze hebben eerst een loonstrook opgestuurd van 1586,13 en daarna gewijzigd naar 533,57 euro . Ik heb meerdere malen een mail gestuurd maar ik krijg geen reactie van mijn werkgever.
Heeft mijn werkgever het recht om salaris met transitie + vakantie uren + vakantie dagen et cetera in te houden?

Het lijkt erop dat er behoorlijk wat verschillende factoren in deze situatie een rol spelen, en hoewel ik niet alle details ken, kan ik enige inzichten bieden vanuit het algemene Nederlands arbeidsrecht en ziektewetgeving.

Over het algemeen mag de werkgever loon inhouden in slechts een beperkt aantal situaties. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er sprake is van werkweigering, maar niet bij een ziekmelding. Als je door een bedrijfsarts ziek bent verklaard, hoort de werkgever je loon gewoon door te betalen, doorgaans ten minste 70% van het loon dat je normaal gesproken verdient, en in het eerste jaar minstens het wettelijk minimumloon.

Wat de transitievergoeding betreft, wanneer een contract van 2 jaar of langer wordt beëindigd heeft de werknemer doorgaans recht op een transitievergoeding.

Over vakantie-uren en -dagen: je behoudt gedurende je ziekte je recht op vakantie-uren en -dagen. Dus tenzij er iets anders is afgesproken in bijvoorbeeld een cao, zou je deze ook betaald moeten krijgen.

Deze regels zijn algemeen van toepassing, maar kunnen variëren afhankelijk van het individuele geval, bijvoorbeeld door afspraken in een tijdelijk contract of in een cao.

Als jouw werkgever loon inhoudt terwijl je ziek bent en je transitievergoeding en vakantie-uren niet uitbetaalt, is het raadzaam om juridische hulp in te roepen. Misschien heb je al geprobeerd hierover met je werkgever te communiceren, maar het kan zijn dat je verdere stappen moet ondernemen.

Houd er rekening mee dat mijn advies op basis is van de gegeven informatie en het is altijd het beste om de specifieke details van jouw situatie met een professional te bespreken.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag