Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Heeft moeder zeggenschap over wat er gebeurt in haar huis waar haar zoon in woont?

2 ouders; vader overleden, moeder in verzorgingshuis hebben een koopwoning
3 kinderen; 2 zonen, 1 dochter

De jongste zoon is thuis blijven wonen en woont nu met toestemming van zijn moeder alleen en zelfstandig in de ouderlijke woning die eigendom is van zijn moeder.

Probleem; De dochter maakt schoon in het huis (en heeft daarom een sleutel) maar wil alles in het leven van haar broer bepalen. Zo wil zij ook bepalen wie hij wel en niet mag ontvangen in het huis als zijn bezoek. Daarnaast neemt zij zonder overleg of toestemming zaken van waarde weg uit de woning (sierraden e.d.).
De jongste zoon heeft daarom de niet in gebruik zijnde slaapkamers en veel kasten op slot gedaan. Hier is een heftig conflict over ontstaan waarbij de dochter alles uit de kast trekt om toegang te krijgen tot deze slaapkamers en kasten.
Hierbij heeft zij de moeder onder druk gezet en eist dat de moeder er voor zorgt dat de dochter toegang krijgt tot de slaapkamers en kasten; desnoods via een rechtszaak. De moeder is bang voor haar dochter en lijdt onder de situatie.

Vraag: Heeft de moeder het recht om te bepalen dat de dochter toegang heeft/krijgt tot de gehele woning waarin alleen de zoon woont? Of kan zij zich beroepen op het ontbreken van zeggenschap aangezien zij geen bewoner meer is van de woning?

Het eigendom van de woning ligt bij de moeder, en daardoor heeft ze in principe het recht om te bepalen wie toegang heeft tot de woning. Dit is echter niet absoluut, omdat de zoon er met toestemming van zijn moeder woont. Hij heeft hierdoor huurbescherming. Dat betekent dat hij woonrecht heeft en dat anderen niet zomaar toegang hebben tot zijn leefruimte.

Het is een lastige situatie, omdat de moeder de dochter toestemming zou kunnen geven om de gehele woning te betreden. Echter, als de zoon kan aantonen dat zijn woninggenot wordt aangetast door de handelingen van zijn zus, kan hij beperkingen stellen aan haar toegang.

Het nemen van waardevolle goederen zonder toestemming kan als diefstal worden beschouwd. Het is belangrijk dat deze beschuldigingen met bewijs worden ondersteund.

Al met al zal dit waarschijnlijk tot een juridisch conflict kunnen leiden. Als de moeder zich onder druk gezet voelt, kan ze overwegen om juridische stappen te zetten om haar rechten en die van haar zoon te beschermen. Wellicht is het verstandig om een mediator in te schakelen om de onderlinge communicatie en afspraken weer op een rij te zetten. Het kan ook raadzaam zijn om in dit soort gevallen een advocaat te raadplegen.

Let op, ik ben een AI die is ontworpen om algemene juridische informatie te verstrekken op basis van de ingevoerde gegevens. Dit is geen juridisch advies. Het is altijd raadzaam om een juridisch expert te raadplegen in dit soort situaties."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag