Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Heeft mijn ex partner recht op spaargeld wat geïnvesteerd is in het koophuis?

Ik en mijn ex hebben een geregistreerd partnerschap maar zijn uit elkaar. We hebben samen een koophuis, maar zijn nu bezig met de verdeling van alles. We lopen alleen tegen 1 punt aan.
Mijn ex heeft een x bedrag aan spaargeld geïnvesteerd in het huis om te verbouwen. En hij wil dit volledige bedrag nu terug. Ik denk dat hij hier geen recht op heeft.
Wij kregen de sleutel van het huis in september 2020. En hebben getekend voor het geregistreerd partnerschap in februari 2021. Op het moment van tekenen was dit geld dus geïnvesteerd in ons koophuis en niet meer direct in zijn bezit. Mijn vraag is dus. Moet ik hem dat geld terug betalen ? Of heeft hij hier geen recht op ? Er is verder niets vast gelegd buiten het geregistreerd partnerschap om. Alvast bedankt

Het lijkt op basis van jouw beschrijving alsof je in een situatie zit waar je geregistreerd partner investeerde in een huis dat jullie samen hebben, en nu het partnerschap verbroken is, vraag je je af hoe die investering wordt behandeld. Over het algemeen zijn deze zaken complex en ze variëren sterk op basis van specifieke omstandigheden en voorwaarden die aanwezig waren in het geregistreerd partnerschap.

Allereerst hangt het ervan af of je geregistreerd partnerschap met of zonder partnerschapsvoorwaarden is aangegaan. Indien er geen partnerschapsvoorwaarden waren, dan wordt je situatie wettelijk als een gemeenschap van goederen beschouwd. In zo'n situatie worden alle bezittingen en schulden die tijdens het partnerschap zijn opgebouwd, gelijkmatig verdeeld, ongeacht wie er heeft bijgedragen aan wat. Dit betekent dat mogelijke waardevermeerdering van het huis door een verbouwing wordt beschouwd als iets dat is opgebouwd tijdens het partnerschap, en zou dus gelijk verdeeld moeten worden tussen jullie twee.

Echter, indien je ervoor koos om specifieke partnerschapsvoorwaarden op te stellen waarin afspraken zijn gemaakt over individuele investeringen, kan het een ander geval zijn. In die situatie kan je partner een vergoedingsrecht hebben tegen de beleggingswaarde. Dit betekent dat je ex-partner het recht kan hebben om je te laten compenseren voor de investering die hij of zij in het huis heeft gedaan. De specifieke details van je partnerschapsvoorwaarden zouden in zo'n geval zwaar wegen en het zou raadzaam zijn professioneel juridisch advies in te winnen om te begrijpen welke claims hij of zij zou kunnen maken.

In sommige gevallen kan je ook hebben afgesproken dat degene die geld in het huis investeert, een recht op vergoeding kan claimen bij de verkoop van het huis. Dit kan gebaseerd zijn op de waarde van het huis op het moment dat de investering werd gedaan, of de waarde van het huis op het moment van verkoop.

Ongeacht wat jouw situatie ook is, het is aangeraden om professioneel juridisch advies in te winnen om volledig te begrijpen wat jouw rechten en verplichtingen in deze situatie zijn. Het is mogelijk dat een mediator kan helpen om een eerlijke en evenwichtige oplossing voor beide partijen te vinden.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag