Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Heeft ex niet de plicht om in eigen levensonderhoud te voorzien?

Ik betaal partneralimentatie maar mijn ex weigert betaald werk te zoeken om (deels) in haar eigen levensonderhoud te voorzien. Ze is niet arbeidsongeschikt, verricht fulltime werkzaamheden als vrijwilliger in een soort stichting en er zijn ook geen andere redenen waarom ze niet zou kunnen werken. Ik ben absoluut niet te beroerd om alimentatie te betalen, maar heb het gevoel dat zij misbruik maakt van de situatie. Als je een uitkering krijgt van het UWV heb je toch ook een sollicitatieplicht? Ik betaal momenteel ruim 2.000,- euro per maand aan partneralimentatie.

Ja, uw ex-partner heeft in principe de plicht om voor haar eigen levensonderhoud te zorgen. Dit betekent dat zij, indien mogelijk, moet werken of een uitkering moet aanvragen om in haar levensonderhoud te voorzien.

In het geval dat uw ex-partner werkzaam is als vrijwilliger en daarmee geen inkomen heeft, is het mogelijk dat zij niet in staat is om voor haar eigen levensonderhoud te zorgen en daarom aanspraak kan maken op partneralimentatie. Het is wel belangrijk om te benadrukken dat zij wel de plicht heeft om te zoeken naar betaald werk, indien mogelijk, om voor haar eigen levensonderhoud te zorgen.

Als u het gevoel heeft dat uw ex-partner misbruik maakt van de situatie door niet te zoeken naar betaald werk, dan is het verstandig om hierover te praten met uw ex-partner en te kijken naar een oplossing. Als dit niet lukt, kunt u overwegen om advies te vragen aan een jurist of een mediator. De Echtscheidingswinkel kan u hierbij wellicht verder helpen. Hun telefoonnummer is 0800 822 443

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag