Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Heb ik recht op loon-verrekening bij mijn oude werkgever na een lang verlopen cao?

Door de corona zijn er genoeg cao onderhandelingen die vertraging hebben opgelopen, waar onder ik ook mee te maken had.
Ik heb gewerkt in de graansector (diervoeder industrie) en viel onder de cao graan be- en verwerkende bedrijven, dit is ook op google verder te vinden. Ondertussen heb ik zelf gekozen voor een nieuwe baan buiten deze branche.

Ik ben 31 oktober j.l uit dienst gegaan en de cao van mij was op 1 mei 2020 verlopen, dus een periode van 1,5 jaar.
Er is mij in het bedrijf altijd mondeling toegezegd dat dit altijd met terugwerkende kracht gecompenseerd wordt dus dat dit niet zo erg is.
Ik heb zelf voor een andere uitdaging gekozen en andere branche dus ik volg deze cao ontwikkelingen niet meer en mijn oude werkgever hoopt natuurlijk niet nog kosten te hoeven betalen aan een oud medewerker.
Omdat ik ongeveer tegelijk ben opgestapt met nog een medewerker (toeval want we wisten het niet van elkaar) gaf het veel voeten in aarde op het bedrijf.
De organisatie waar wij in werkte had op dat moment 14 medewerkers, en de personeelsbezetting was al langere tijd erg krap.
Als dan 2 mensen ontslag indienen levert dit veel onrust op.

Nu hebben oud collega's aan mij een vertrouwelijk document gelekt dat het bedrijf zelf alle medewerkers alvast 2% loonsverhoging heeft gegeven van die 1,5 jaar met terugwerkende kracht zonder dat de cao onderhandelingen rond zijn.
Om rust te creƫren in hun bedrijf. (dus een eigen initiatief van hun)
Heel zuur voor mij en mijn andere collega die zijn opgestapt dat er vermeld staat dat deze loonsverhoging alleen is bedoeld voor mensen die op 1 november j.l nog in dienst zijn in het bedrijf.

Het voelt daarom niet goed over deze ene dag hoe dit opgesteld en dichtgetimmerd is, terwijl ik deze zet wel begrijp naar hun eigen medewerkers.
Ik heb hier telefonisch over gesproken met mijn oude werkgever en heb hun laten weten dat ik zelf het idee heb door informatie op internet te hebben gewonnen dat je met terugwerkende kracht recht heb op de bijbetaling van het loonverschil, ook als je uit dienst ben.
Over een periode van 1,5 jaar x ongeveer 3 % is dit toch behoorlijk de moeite, in die periode heb ik mij ook volledig voor hen ingezet.

Ik proef alleen heel erg via de telefoon dat ze hier liever geen zin in hebben, dus ik ben bang dat ze iets gaan dicht timmeren en incalculeren dat ze oud medewerkers buiten schot kunnen houden en niks hoeven uit te betalen.
Investeren in oud personeelsleden staat natuurlijk niet erg op hun verlanglijst.

Kan iemand mij helpen en adviseren wat ik moet doen?
Terwijl ik nu een andere baan heb wordt ik niet meer op de hoogte gehouden via de cao ontwikkelingen over mijn oude werkgever.
Je staat er letterlijk alleen voor, maar het simpel laten gaan voelt als soort onrecht voor die lange periode.

Advies zou heel fijn zijn en heel graag hoor ik jullie ervaring hoe verlopen cao's over het algemeen worden opgelost en in geval van oud werknemers.

Mvg

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag