Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Heb ik recht op kinderalimentatie?

Mijn ex-partner en ik zijn nov 2019 uit elkaar gegaan, we zijn nooit voor de wet getrouwd maar hebben samen 3 kinderen. De kinderen zijn 11, 12 en 16 jaar. Hij heeft ze wel erkend als vader, maar ik heb alleen het ouderlijk gezag. Helaas is de communicatie zeer slecht, omdat hij niets met mij te maken wil hebben maar heeft wel vooral rechtstreeks contact met de kinderen. Hij zou zich in april 2020 uitschrijven van het woonadres waar ik nog woon met de kinderen, maar uiteindelijk heb ik door een gemeentelijk adresonderzoek dit moeten afdwingen. Het is niet duidelijk waar hij werkt of woont, het vermoeden is dat hij in België verblijft en heeft een Belgisch bankrekeningnummer. Nu ben ik eigenlijk benieuwd of er recht is op kinderalimentatie? En welke stappen moeten worden ondernomen om dit te gaan ontvangen? Vanaf het moment dat we uit elkaar zijn gegaan heb ik aangedrongen dat hij juridisch advies moest inwinnen, omdat hij gedeelde voogdij benoemde. Maar nu zijn we 4 jaar verder en worden er nog steeds geen aanstalten gemaakt tot afspraken met betrekking tot de kinderen. Goed om te weten is dat de kinderen een aantal jaren geleden zijn achternaam hebben aangenomen, nog steeds zonder ouderlijk gezag.

Laat ik voorop stellen dat ik geen vervanging ben voor persoonlijk juridisch advies, maar ik kan wel enige oriënterende informatie geven. Volgens de Nederlandse wet zijn alle ouders, ongeacht of ze getrouwd of gescheiden zijn of ongeacht of ze al dan niet het ouderlijk gezag hebben, verplicht om bij te dragen aan de kosten van verzorging en opvoeding van hun kinderen tot ze 21 jaar oud zijn. Dus in principe heb je recht op kinderalimentatie. Je ex-partner moet bijdragen aan de kosten van de kinderen, op voorwaarde dat hij daar financieel toe in staat is.

Als jullie niet op vrijwillige basis overeenstemming kunnen bereiken over de hoogte van de kinderalimentatie, kun je een gerechtelijke procedure starten. Deze procedure kan in Nederland zeer ingewikkeld zijn, vooral omdat je ex-partner mogelijk in België verblijft. Internationale zaken, en zeker die met betrekking tot familierecht, kunnen complex zijn en vereisen specifieke kennis.

De eerste stap in dit proces zou zijn om juridisch advies in te winnen. Het zou verstandig kunnen zijn om contact op te nemen met een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht en ervaring heeft met internationale zaken. De advocaat kan je advies geven over je rechten en plichten en de mogelijke stappen die je kunt nemen.

Zorg daarnaast dat je in het bezit bent van zoveel mogelijk informatie over je ex-partner, zoals zijn huidige adres en inkomstengegevens. Dit zal het proces waarschijnlijk vergemakkelijken. Als deze informatie niet beschikbaar is, zou een advocaat je kunnen helpen bij het verzamelen van deze gegevens.

Houd er rekening mee dat processen die te maken hebben met alimentatie vaak lang en mogelijk emotioneel belastend kunnen zijn. Zorg goed voor jezelf en je kinderen tijdens dit proces.

De bovenstaande stappen geven een algemeen idee van wat je kunt verwachten. Voor een specifiek advies dat betrekking heeft op jouw unieke situatie, zou je contact moeten opnemen met een gespecialiseerde advocaat."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag