Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Heb ik recht op een ontslagvergoeding als mijn werkgever mijn jaarcontract wil ontbinden na mijn proeftijd?

Als uw werkgever uw arbeidsovereenkomst wil ontbinden (via de kantonrechter), en er is in de arbeidsovereenkomst geen tussentijds opzegbeding opgenomen (een artikel dat bepaalt dat er tussentijds opgezegd mag worden), dan is het gebruikelijk dat er een vergoeding wordt toegekend. Deze vergoeding bestaat dan uit het resterende aantal maanden. Als uw arbeidsovereenkomst dus pas over bijvoorbeeld 10 maanden eindigt betekent dat een vergoeding van 10 maanden. Wel is het zo dat de omstandigheden ertoe kunnen leiden dat er een andere vergoeding wordt vastgesteld door de kantonrechter. Als u bijvoorbeeld verwijtbaar heeft gehandeld.

Staat er in uw arbeidsovereenkomst een tussentijds opzegbeding? En wil uw werkgever uw arbeidsovereenkomst ontbinden via de kantonrechter of wil uw werkgever de arbeidsovereenkomst in overleg met u beëindigen?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ontslag komt tot stand via vaststellingsovereenkomst en er staat in het contract een bepaling dat er tussentijds vanuit beide partijen opgezegd kan worden


Aangezien er een tussentijds opzegbeding in staat geldt bovenstaande dus niet. Het is de vraag of u dan akkoord moet willen gaan met een beëindiging. Ik weet niet wat de reden is voor de beëindiging maar afhankelijk hiervan kunt u uiteraard wel, als u zelf ook wilt dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, onderhandelen over een vergoeding. Welke vergoeding redelijk is, is afhankelijk van de reden van de beëindiging en de andere omstandigheden. Er wordt vaak aangesloten bij de kantonrechtersformule. Ik adviseer u wel om de vaststellingsovereenkomst in ieder geval te laten beoordelen door een deskundige en ook met een deskundige over de eventuele vergoeding te praten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag