Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Heb ik een advocaat nodig voor klacht orde van advocaten/raad van discipline?

Ik wil een klacht indienen bij de orde van advocaten en als hier geen oplossing is word dit doorgestuurd naar de raad van discipline ter behandeling.
Heb ik hier eigenlijk een advocaat voor nodig of gaat dit soort zaken zonder advocaat?
In dit geval kan ik zelf de zaak onderbouwen.

Het is zeer begrijpelijk dat je in een situatie terecht kan komen waarin je overweegt om een klacht in te dienen tegen een advocaat. Het kan een ingewikkeld proces lijken, maar je hebt absoluut het recht om je stem te laten horen. Afhankelijk van de complexiteit van de situatie en je eigen comfortniveau, kan dit al dan niet het inschakelen van een advocaat vereisen.

Eerst en vooral, het is belangrijk om te weten dat je niet verplicht bent een advocaat in te schakelen voor deze procedure. Jijzelf kan deze klacht indienen en onderbouwen volgens de gestelde richtlijnen van de Orde van Advocaten. Daar staat echter tegenover dat de procedure formeel is en bepaalde regels kent voor de vorm en inhoud van de klacht. Hier zul je rekening mee moeten houden.

Het proces om een klacht in te dienen bij de Orde van Advocaten begint in essentie met het opstellen van een brief waarin je je klacht uiteenzet. Je moet duidelijk zijn over wie je bent, tegen wie je een klacht wilt indienen en waarom je een klacht hebt. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie over de situatie en eventuele bewijzen die je klacht ondersteunen, zoals documenten, e-mails, etc., opneemt.

Hoewel dit proces in theorie rechttoe rechtaan klinkt, kan het complex worden als er sprake is van ingewikkelde juridische kwesties of als je je niet op je gemak voelt om de klacht zelfstandig te beheren. In dergelijke gevallen kan een advocaat je ondersteuning en richting geven om ervoor te zorgen dat je klacht correct en volledig wordt opgesteld en ingediend. Het hebben van een advocaat kan ervoor zorgen dat je belangen optimaal worden behartigd, hetgeen bijzonder voordelig kan zijn als je tegenover een ervaren juridisch professional staat.

Een andere overweging die je in gedachten moet houden, is dat indien je ervoor kiest om zelf je klacht in te dienen, je bereid moet zijn om je eigen belangen te vertegenwoordigen in de daaropvolgende procedure. Dit kan onder meer betekenen dat je mogelijk zal moeten spreken in hoorzittingen of andere formele situaties, wat niet voor iedereen even comfortabel aanvoelt.

Kortom, het indienen van een klacht bij de Orde van Advocaten is een serieuze en formele procedure en hoewel het mogelijk is om dit zonder een advocaat te doen, kan het inschakelen van juridische hulp ervoor zorgen dat je klacht efficiënt wordt behandeld en je belangen optimaal worden behartigd. Het is daarom raadzaam om juridisch advies in te winnen om te begrijpen wat de procedure inhoudt en welke stappen je moet nemen. Deze beslissing hangt sterk af van je eigen comfortniveau en het belang dat je hecht aan de klacht. Indien je besluit om juridische hulp in te schakelen, dan kan een advocaat je begeleiden bij elke stap van de procedure en ervoor zorgen dat je klacht op de best mogelijke manier wordt gepresenteerd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw toelichting.
Is het nog van belang wat voor advocaat dit moet zijn voor dit advies of het bijstaan in deze kwestie?
De kwestie zelf gaat om dat ik nu voor behoorlijke kosten ben aangerekend door deze advocaat. De advocaat wist dat ik hier geen draagkracht voor had en aantoonbaar. Ik ben op geen enkele manier geïnformeerd of tussentijds geïnformeerd hoe het met de proceskosten zat. Of dat er bij voorhand een inschatting is gemaakt terwijl de advocaat wist dat ik geen draagkracht heb om deze kosten te kunnen betalen. Dr advocaat is geheel zelf aan de slag gegaan en pas na deze kosten te hebben gemaakt met de declaratie aankomt. Ik ben niet geïnformeerd of dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt over deze proceskosten of over deze declaratie terwijl de advocaat bij voorhand wist dat ik niet daadkrachtig ten aanzien van de kosten.

Ik ben van mening dat een advocaat een zorg en informatieplicht heeft en niet zomaar excessief op deze wijze kan declareren terwijl cliënt geen draagkracht heeft.


Eigenlijk kan iedere advocaat u helpen. Let er wel op dat u dan opnieuw kosten maakt. U kunt het ook proberen, zonder advocaat. De deken van de Orde van Advocaten 'helpt' u desgewenst, om te bemiddelen. Van belang is dat u de klacht goed formuleert en vervolgens alle stukken meestuurt ter onderbouwing van uw klacht. Verder kunt u ook via de Geschillencommissie Advocatuur uw klacht aankaarten en ook een financiële compensatie vragen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag