Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
In augustus 2002 heb ik samen met (inmiddels mijn ex) partner een doorlopend krediet afgesloten. In november 2002 gingen wij uit elkaar. Hij betaalde nooit mee ad schuld. In juni 2005 ben ik vanwege financiële problemen gestopt met betalen en heb via mijn advocaat geregeld dat hij de schuld verder zou betalen. In november 2005 kreeg ik een brief dat de schuld volledig opeisbaar is geworden. Toen niets meer vernomen tot de brief van incasso (22.09.15) .
Ik ging er vanuit dat mijn ex de schulden netjes afbetaalde maar ik hoorde van een officiële instantie dat hij zich failliet heeft laten verklaren.
Daarom komen ze nu bij mij?? Maar moet ik hierop reageren en moet ik deze schuld waar ik bijna 10 jaar niets over heb gehoord betalen. En welke (juridische) stappen moet ik nemen.
Beste,
Waarschijnlijk is het recht op invordering van deze schuld verjaard. Bij het innen van geldschulden dient de schuldeiser binnen vijf jaar nadat de vordering opeisbaar is geworden u te berichten dat zij nog steeds aanspraak maken op volledige betaling of tot daadwerkelijke incasso over te gaan De schuldeiser moet dit bewijzen (bijv. door een aangetekende brief). In uw geval ijkt het erop alsof er al 10 jaar niets met deze kwestie gedaan is, maar mogelijk hebben ze wel nog in die tijd contact gehad met uw ex.
Het verjaren van het recht op invordering dient u aan het incassobureau mede te delen. Indien zij een procedure zouden starten, dan dient u daar naar toe te gaan en u eveneens op verjaring te beroepen. Indien u dat niet zou doen, dan krijgt de schuldeiser een vonnis en moet u WEL betalen.
Dit incassobureau heeft waarschijnlijk een heleboel oude schulden opgekocht en probeert deze nu alsnog te incasseren. Laat u niet intimideren door hen, maar communiceer wel dat u het niet eens bent met de vordering omdat deze verjaard is.
Als de vordering in november 2005 opeisbaar is geworden, is deze vermoedelijk nog niet verjaard. U bent tegenover de bank hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld. Dit betekent dat als één niet (meer) betaalt de gehele vordering op de ander kan worden verhaald. U heeft dan na betaling/aflossing van de schuld een vordering op hem ter grootte van het aandeel in de schuld van uw ex-partner (50%), tenzij u bij een eventuele echtscheiding andersluidende afspraken heeft gemaakt. Neem gerust contact met mij op als nog vragen heeft, of rechtsbijstand wilt. Afhankelijk van de hoogte van inkomen, komt u mogelijk in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. De kosten van een door u in te schakelen jurist/advocaat worden dan door de staat betaald en u bent slechts een inkomensafhankelijke eigen bijdrage verschuldigd.