Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


HBO onderwijs meldingsplicht nevenwerkzaamheden?

Ben je verplicht je HBO onderwijs werkgever te informeren dat je een dag in de week = je vrije dag, elders gaat werken in een andere functie bij een andere hogeschool kijkend naar de CAO HBO onderwijs? Zie citaat onderstaand. https://www.vereniginghogescholen.nl/system/knowledge_base/attachments/files/000/001/305/original/085_021_CAO_2022_DEF.pdf?1657280570
Let wel het is dus heel ander werk voor een andere hogeschool in een ander gebied.

Indien je het niet meldt kan werkgever er dan achter komen dat jij elders werkt, bijv. via de belasting o.i.d.?
Mag je bestaande werkgever je een boete opleggen als je niet meldt?

Sectie uit CAO
Artikel E-4 Nevenwerkzaamheden
1 De werknemer zal omvang en inhoud van aan zijn werk en professionaliteit gerelateerde nevenwerkzaamheden melden. Hij zal geen werkzaamheden verrichten die het vervullen van zijn functie en het belang van de werkgever aantoonbaar schaden. De werknemer is verplicht vergoedingen van derden voor werkzaamheden verricht door de werknemer gedurende 29 cao-hbo 2022-2023 werktijd dan wel vergoedingen voor het gunnen van werkzaamheden aan die derden, dan wel enige andere vergoeding die door derden wordt betaald in verband met enige relatie met de arbeidsovereenkomst met de werkgever, af te dragen aan de werkgever voor zover de werkgever hem niet schriftelijk van deze verplichting ontheffing heeft verleend.

De basis is sinds 1 augustus dat nevenwerkzaamheden door de werkgever niet mogen worden geweigerd tenzij ze in strijd zijn met bijvoorbeeld de veiligheid. Een werkgever mag je nog wel steeds verplichten de nevenwerkzaamheden te melden. Met name ook vanwege de uitzonderingsgrond in de wet.
Of het beding zoals nu in de cao staat het volledig zal redden en als zodanig door een rechter wordt geaccepteerd, vraag ik me af. Maar melden kan zeker een verplichting zijn.
Succes!

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag