Wonen, Buren
Particulier
Wij hebben meer dan twintig jaar geleden ons huis uitgebouwd. De uitbouw (muur, onderdeel van woonkamer) is voor ong. 20cm op het erf van de buren gebouwd. Van de bewoner hebben wij destijds schriftelijke toestemming gekregen om zijn grond te gebruiken om onze muur op te bouwen.
Sinds kort hebben wij nieuwe buren. Zij weten dat de muur deels op hun erfgrens is gebouwd (met toestemming dus van de vorige bewoner). Zij hebben hun huis uitgebouwd waarbij ze onze muur als steunmuur hebben gebruikt.
Dit is zonder toestemming, en op een vervelende manier gebeurd. Vandaar dat ik juridische stappen wil nemen om schadevergoeding te eisen. Volgens mij staat het recht aan onze kant.
Ten eerste is de uitbouw meer dan twintig jaar gebouwd, en geldt er verjaring van de grond.
Zelfs als er toch geen sprake blijkt van verjaring; de muur is van ons en hebben wij met toestemming van de vorige eigenaar gebouwd. Dit maakt het volgens mij geen gezamelijke muur en dienen zij toestemming te hebben als zij dit als steunmuur willen gebruiken.
Ik hoor graag uw mening in dezen!
U heeft privaatrechtelijke toestemming, dan gaat het hele verjaringsverhaal niet op want er is een overeenkomst tussen beide buren. Vervolgens is de vraag waar de grens staat van de muur die u hebt gebouwd . althans wat hebben partijen beoogd. Ik meen geen nieuwe erfgrens immers u hebt de eigendom gerespecteerd. Echter als u het bijgebouw precies op de erfgrens had gezet hadden uw buren ook het recht om de mandelige muur te gebruiken tot op de helft van haar dikte. Ik denk dus niet dat u in uw recht staat.
Reactie van de vraagsteller
Hallo Monique,
Bedankt voor uw reactie.
Graag zou ik nog willen weten of hier geen sprake is van erfdienstigheid (hun grond, wij maken daar gebruik van, onze muur). In dat geval zouden wij de heersende erf zijn.
Wij hebben destijds voor de muur betaald. Hebben zij in dat geval geen privaatrechtelijke toestemming nodig om hiervan gebruik te maken?
Verder: stel we hadden niks met de buren afgesproken en gewoon zonder toestemming een stukje op hun grond gebouwd, was er wel sprake van verjaring? Dus in het geval er geen schriftelijke afspraak zou zijn.
De grens van de muur staat op hun erf. Helft van de muur is exact de 'kadastrale' erfgrens.
Benieuwd of er nog een weg te bewandelen is!
Nee, er is slechts een opzegbare overeenkomst;
Nee dat is niet relevant .
Dan kan verjaring een rol gaan spelen, in dit geval van opstalrecht of erfdienstbaarheid, of vol recht. Een mondelinge gelijksoortige afspraak is net zo rechtsgeldig alleen moeilijker bewijsbaar.
U zou kunnen overwegen te kopen maar ook dan zal de muur mandelig blijven met alle rechten en plichten die daarbij horen.
Graag willen wij ons aan u voorstellen. Wij zijn van het SBS6 televisieprogramma ‘Mr. Frank Visser Doet Uitspraak’. In dit programma lost Mr. Visser hooglopende kwesties en conflicten op.
Mr. Visser is ruim 20 jaar geleden begonnen met het tv-programma 'De Rijdende Rechter' omdat hij vond dat alle mensen recht hebben op recht. En dat vindt hij nog steeds!
Wij hebben uw case gelezen en vragen ons af wat de situatie nu is? Wij bieden u de mogelijkheid aan om uw zaak in ons televisieprogramma te behandelen.
Als u interesse heeft kunt u contact met ons opnemen.
Reactie van de vraagsteller
De muur hebben wij ondertussen vrede mee, aangezien dit binnen het recht van de buren valt.
Nu dreigen de buren echter ook met het verplaatsen van de gezamelijke schuur. (deze loopt zegmaar lijnrecht met de muur mee, en dus ook kadaster- technisch op hun grond).
Wij leven maken echter al meer dan 20 jaar gebruik van dit stuk muur, en hier waren destijds geen afspraken over gemaakt met de buurman die er toen woonde, dat ging enkel over de muur waar op gebouwd werd.
Mogen zij zomaar op deze muur slopen en 20 cm verder op onze grond plaatsen? Ik mag toch hopen van niet.
Dat kan reden zijn tot het ontstaan van eigendom door bestemming tot mandeligheid ( dit kan alleen als er geen overeenkomst , mondeling, schriftelijk of stilzwijgend omtrent het gebruik ervan bewijsbaar is tussen u , uw rechtsvoorgangers en die van uw buren en rechtsvoorgangers.