Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hallo, samen met mijn naaste buren maak ik gebruik van “recht van overpad” over het erf van de buren die voor ons wonen.
Het pad loop vanaf de openbare weg tot mijn huis ongeveer 30 meter langs een beschoeide kant van een sloot. Deze beschoeiing loopt langs het erf van de voorburen en is hun eigendom. Doordat aan de andere kant van het pad (3 tegels breed(90cm totaal)) een grote beukhaag staat, die flinke wortelgroei heeft, is het pad schots en scheef. Ook de beschoeing is in een slechte staat.
Het einde van het pad komt op een bruggetje uit die de verbinding maakt naar de openbare weg.
Mijn vraag is: wie moet het pad onderhouden? Wie de brug en wie de schoeing? De voorburen beweren dat alles door de gebruikers van het pad betaald en onderhouden moet worden. Is dat waar?

Berust het gebruik van het pad op een erfdienstbaarheid? In dat geval moet de tekst van de akte waarbij de erfdienstbaarheid is gevestigd worden geraadpleegd, daar zal ongetwijfeld een regeling omrent het onderhoud in zijn opgenomen. Het kan ook zijn dat er geen regeling voor het onderhoud is opgenomen. De rechter heeft in een dergelijk geval bepaald dat het onderhoud voor de gezamenlijke gebruikers komt naar rato van het gebruik.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag