Overheid, Gemeente, Vergunning
Particulier
Ruim 50 jaar geleden is er bij een boerderij een nieuwe woning aangebouwd op basis ‘Inwoning’. Alle bijgebouwen staan bij de boerderij. Nu, 50 jaar later, zijn de tijden veranderd en is de woning verbouwd tot volledig zelfstandige woning en ook kadastraal gesplitst van de boerderij. Bij de woning, en op het kavel van de woning, staat geen enkel schuurtje en volgens de gemeente mag dat ook nog steeds niet op basis van de ‘Inwoning’ vergunning van ruim 50 jaar geleden. Wat zijn de mogelijkheden om alsnog legaal een schuurtje te mogen plaatsen bij de woning? Splitsen van de ‘Inwoonsituatie’? En wat is de kans van slagen als dit in gang wordt gezet?
Belangrijk is dat u nagaat of de gemeente "toestemming"" of een vergunning heeft gegeven voor het verbouwen van het "inwoonhuis" naar een zelfstandige woning. Dit kan in sommige gevallen rechten opleveren met betrekking tot de status van de woning en afhankelijk van het (huidige) bestemmingsplan mogelijk ook rechten geven om bij de woning een bijgebouw te mogen hebben.
Het enkel kadastraal "afsplitsen" van de woning levert u geen rechten jegens de gemeente op.
Verder is van belang om te weten / te onderzoeken of de woning / boerderij volgens het bestemmingsplan in het "buitengebied" liggen of niet. De mogelijkheden om voor bouwen ten behoeve van de bestemming "wonen" af te wijken van het bestemmingsplan zijn voor het buitengebied kleiner dan wanneer e.e.a. niet in het buitengebied ligt .
Liggen de woning en boerderij in het buitengebied, dan kunt u onderzoeken of het mogelijk is om de woning de status van plattelandswoning te geven. Hierbij zal, zo schat ik in, vooral van belang zijn of het agrarisch bedrijf (waar de boerderij bij hoort) nog actief is. Zo ja dan moet u er rekening mee houden dat de belangen van het agrarisch bedrijf (ivm milieuregelgeving) zwaar zullen meewegen bij de vraag of uw woning de status van plattelandswoning kan krijgen.