Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hallo onderstaand antwoord kreeg ik op de vrAAG : Mijn moeder is 6 april overleden en nu had zij geen testament. Wij hebben altijd gedacht dat we dan niets hoefden te doen.
Nu na bijna 3 maanden krijgt mijn broer ineens een brief van de svb dat we een groot bedrag terug moeten betalen. Kunnen wij hier nog binnen drie maanden vanaf


Antwoord uwer zijde:
Maar als u zich heeft gedragen alsof u de erfenis zonder beperking aanvaardt. Bijvoorbeeld door de inboedel van de overledene te verkopen. De wet gaat er dan vanuit dat u heeft gekozen voor zuivere aanvaarding. U kunt dan niet meer kiezen voor beneficiaire aanvaarding of verwerping.
Zie ook:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden-en-erven/vraag-en-antwoord/kan-ik-als-erfgenaam-een-erfenis-aanvaarden-of-weigeren.html

Vraag van mij.

Wij hebben niets uit het huis gehaald omdat haar vriend er nog gewoon woont en wij ook de erfenis niet wilde, maar niet wisten dat we wat moesten doen.

Wel hebben wij de begravenis samen met haar vriend geregeld. En mijn broer heeft de bankzaken geregeld omdat haar vriend dat niet kon. Mijn man is door de bank gebeld of hij wilde komen tekenen dat zijn broer dit mocht behartigen.


Moet ik nu een formulier invullen om dit te regelen en bij het rechtsgebouw afgeven en weet u hoe lang dit gaat duren. En welk formulier, ik wil helemaal van alles af. Beneficiare of verwerping

Aangezien uw moeder geen testament voor haar overlijden heeft opgemaakt, wordt haar erfenis volgens het wettelijk stelsel verdeeld. U als kind bent wettelijk erfgenaam van uw moeder.

De wet geeft erfgenamen drie maanden na het overlijden de tijd om na te denken wat u wilt met de erfenis. Dit noemen we het recht van beraad. In die tijd heeft u de gelegenheid te onderzoeken hoe de omvang en de samenstelling van de nalatenschap is. U heeft een time-out voor het betalen van rekeningen van de overledene voor een periode van drie maanden. Daarna kunnen schuldeisers u benaderen. Wat in dit geval bij uw broer is gebeurd door het SVB.
Onder omstandigheden kan de kantonrechter deze bedenktermijn van drie maanden verlengen. Om deze verlenging aan te vragen, kunt u contact opnemen met de griffie van de rechtbank van de plaats waar de overledene woonachtig was vóór het overlijden.

Een erfenis verwerpen gaat niet automatisch. U moet daarvoor een verklaring van verwerping afleggen bij de rechtbank. Als de rechter uw verwerping aanvaardt, bent u geen erfgenaam meer. De verwerping is niet herroepbaar.
Deze verklaring of akte van verwerping moet in eerste instantie binnen drie maanden na het overlijden worden afgelegd, maar deze termijn kan door de rechtbank worden verlengd.

Ik raad u aan om contact op te nemen met de griffie van de desbetreffende rechtbank om de mogelijkheden te bespreken op verlenging van de bedenktermijn om alsnog het testament te kunnen verwerpen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag