Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Na telefonisch contact te hebben gehad stuur ik bij deze een mail. Mij is vertelt dat er voor a.s maandag een bel afspraak geplant wordt. Bij deze de nodige Informatie.

Mijn vraag: Mag hij deze kosten terugvorderen ondanks het genoemde artikel uit de cao en de nadelige gevolgen voor mij als werknemer en mag hij zonder mijn toestemming het geld inhouden op mijn laatste salaris ? Hoe zit het met het verstreken termijn?


Ik heb een jaarcontract bij Respaldo in Aruba en ben hier terecht gekomen via BKV Nederland gevestigd in Breda. Door omstandigheden heb ik zelf het contract vroegtijdig ontbonden rekening houdend met het opzegtermijn van 2 maanden.

In het arbeidscontract onder artikel 8 staat;

De vestigingskosten bestaan uit de kosten vliegreis ( retour reis Amsterdam-Aruba, economy class) eventuele kosten openbaar vervoer naar het vliegveld, kosten voor medische keuring en huisvestingskosten/vergoeding van de eerste maand. De vestigingskosten komen voor rekening van de werkgever. Indien de werknemer het dienstverband verbreekt dienen de vestigingskosten, dan wel een deel daarvan aan de werkgever gerestitueerd te worden.

Echter in De CAO stichting Ziekenverpleging Aruba en Arubaanse Bond van werknemers in Verplegende instellingen staat onder artikel 4.10.2 vergoedingen;

Vestigingskosten zijn:
- Overtocht naar Aruba
- Kosten ter verkrijging van de werk en verblijfsvergunning en de kosten van de medische keuring

Respaldo wil een deel van de kosten van de huurauto en het appartement ( beide voor 1 maand) door mij laten terug betalen deze vallen echter volgens de CAO niet onder vestigingskosten. Daar komt nog bij dat de termijn allang verstreken is omdat het gaat over een maandcontract mbt de autohuur en de huur van het appartement. In deze maand heb ik immers ook gewerkt.

De Rijksoverheid zegt immers dat;
De afspraken in de Cao gaan voor op de afspraken in een individuele arbeidsovereenkomst. Heeft u een individuele arbeidsovereenkomst gesloten met uw werkgever? Dan mogen de bepalingen in uw contract niet nadelig afwijken van de bepalingen uit de CAO. Vallen de bepalingen gunstig uit voor de werknemer dan mag dit wel.

De werkgever wil van beide standpunten niks weten en zullen het verschuldigde bedrag gaan verrekenen met mijn laatste salaris. De werkgever antwoord in zijn brief eigenlijk alleen op de laatste zin “Vallen de bepalingen gunstig uit voor de werknemer dan mag dit wel.” Waar hij alle niet ter zaken doende voordelen noemt maar bij zijn standpunt blijft dat ik een deel van die kosten moet terugbetalen.

Groet Tinkel

In beginsel is de regeling van de werkgever voor u gunstiger omdat vestigingskosten en de kosten van de huurauto ook worden vergoed terwijl de cao dat niet doet. Omgekeerd geredeneerd mag de werkgever dan wel een deel terug opeisen als u voortijds de overeenkomst verbreekt. De ratio is dat de werkgever kosten maakt voor de huur van een appartement voor een bepaalde tijd en u dat appartement ook voortijds verlaat terwijl er een opzegtermijn is. Hetzelfde zal gelden voor de huurauto.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag