Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo
Mijn zoon is begonnen met werken en is na vier dagen ontslagen omdat hij in de ogen van de werkgever niet voldoet.
Hij had een jaarcontract betekent
Heeft hij nu recht op een maandsalaris?

Alleen als een proeftijdbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst, mag de werkgever zonder nadere formaliteiten tijdens de proeftijd (per direct) ontslaan. Het proeftijdbeding moet dan wel rechtsgeldig zijn, anders wordt ervan uitgegaan dat geen sprake was van een proeftijd. Als geen sprake was van een rechtsgeldig proeftijdbeding, is het ontslag onrechtmatig en moet binnen 2 maanden na de ontslagdatum een procedure worden gestart bij de kantonrechter om het ontslag te laten vernietigen.
Uw zoon heeft niet automatisch recht op een maandsalaris bij een rechtsgeldig ontslag, wel op het salaris (en vakantiegeld) berekend over de gewerkte dagen en op de transitievergoeding, tenzij het ontslag ernstig verwijtbaar is aan uw zoon, maar het zal naar ik verwacht om een verwaarloosbaar bedrag gaan als hij nog maar 4 dagen heeft gewerkt. Heel soms is kansrijk om een proeftijdontslag aan te vechten maar dan moet sprake zijn van een uitzonderlijke situatie. Hiervan is niet snel sprake. Als de werkgever weigert om de transitievergoeding te betalen, dan zou binnen 3 maanden na de ontslagdatum dat via de kantonrechter moeten worden gevorderd.
Ik adviseer uw zoon sowieso zo spoedig mogelijk door een arbeidsrechtjurist te laten onderzoeken of sprake was van een rechtsgeldig ontslag.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag