Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,
Mijn zoon had een contract voor 3 maanden met eventueel verlenging van een jaar. Alles tot eind 2de maand was goed, hij functioneerde goed.
Op de dag dat er gezegd zou worden dat zijn contract wel of niet verlengd zou worden, functioneerde hij niet naar behoren en werd zijn contract dus niet verlengd.
Wel moest hij die derde maand nog blijven.
Hij was zwaar teleur gesteld en dacht, als ik niet goed functioneer maar wel nog die laatste maand mag blijven, hoeft van mij ook niet meer en is vertrokken. Is inmiddels weer aan het werk zoeken.
Nu belt die werkgever en vraagt mijn zoon z'n ontslag te komen tekenen. Nee zegt mijn zoon, jullie ontslaan mij, ik teken niks. Ja je moet, want anders moet ik die laatste maand jou door betalen. Wat is nou de bedoeling?
Hij kreeg geen verlenging omdat hij niet goed functioneerde maar moet wel die derde maand vol maken. Mijn zoon heeft zoiets, als ik nu niet goed functioneer, maar wel nog die maand moet volmaken wat heeft dat voor een nut? Hij wil verder solliciteren ipv daar een maand te werken wetende dat hij niet mag blijven.
Die baas dwingt hem zijn ontslag te tekenen terwijl die baas geen verlenging van contract wil hebben.

De werkgever kan hem niet dwingen te tekenen. Heeft de werkgever wel op tijd aangezegd dat hij niet wil verlengen? Als dat niet een maand vantevoren is gedaan, zou uw zoon daar ook nog een vordering op zijn werkgever kunnen instellen. Indien u of uw zoon hulp wensen, kan ik u desgewenst van dienst zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Uw zoon hoeft nergens voor te tekenen maar de werkgever hoeft uw zoon ook beslist niet te betalen over de periode dat hij niet werkt.

Hetgeen de heer Snoek vermeldt over het één maand vooraf aanzeggen is niet correct, dit is alleen van toepassing op arbeidsovereenkomsten van zes maanden of langer (art. 7:668 lid 2 onder b BW).

Beoordeel dit antwoord:

Uw zoon heeft een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van 3 maanden. Deze periode geldt voor beide partijen. Haakt uw zoon voortijdig af, dan heeft hij geen recht op loon over de 3e maand en kan hij schadeplichtig worden. De werkgever kan dan een schadevergoeding eisen.

Vindt hij na die 3 maanden geen ander werk en vraagt hij een WW-uitkering aan, dan kan hij ook nog problemen krijgen met het UWV.

Ondanks het feit, dat de werkgever zegt, dat uw zoon niet (meer0 voldoet wil ik hem toch adviseren het contract uit te dienen.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op mijn eerdere post: de analyse van de heer Van Deuzen is helemaal correct, alleen deel ik zijn conclusie niet. In mijn ervaring is doorwerken onder deze omstandigheden vaak buitengewoon vervelend voor zowel werknemer als werkgever en kan dat daarom maar beter worden vermeden.

Om het (kleine) risico dat de werkgever een schadevergoeding eist en het (veel grotere) risico op problemen met het UWV uit te sluiten, kan uw zoon het beste een vaststellingsovereenkomst met de werkgever sluiten. Dit betekent niet dat hij moet tekenen bij het kruisje: laat de overeenkomst eerst checken door een ter zake kundige jurist of advocaat.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor deze reacties. Morgen heeft hij een gesprek met desbetreffende en wanneer er getekend moet worden heeft mijn zoon aangegeven de brief eerst thuis op zijn gemak te willen lezen, alvorens hij tot tekenen zou overgaan. Dus neemt hij de brief mee naar huis. Bedankt! Groet, Erica vd Graaf



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag