Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hallo,
Mijn vriend is gescheiden en heeft 4 kinderen die bij hun moeder wonen en om het weekend zijn ze bij ons. We zijn dus goed betrokken bij de kinderen. Nu gaat het volgens moeder niet goed met de zoon van 14 op school hij blijf volgens haar zitten en volgens de zoon gaat het goed. De band tussen de ouders is zodanig slecht dat ze niets met elkaar normaal kunnen bespreken. Nu heeft mijn vriend school gebeld en zeggen ze dat ze geen informatie mogen verstekken over de kinderen aan vader omdat moeder gezagsvoeder is. Mogen ze de vader buiten de problemen op school houden?
Akvast bedankt
Linda

Een ouder moet op verzoek van een ouder die een kind erkend heeft informatie verschaffen over belangrijke feiten en omstandigheden die het kind betreffen (art. 1:377b BW). Een school hoeft dit niet op eigen initiatief te doen, dat is het verschil met een ouder met gezag. De gezaghebbende ouder heeft namelijk de wettelijke plicht de andere ouder van informatie te voorzien.

Op de site onderwijsgeschillen.nl wordt een en ander ook uitgebreid behandeld . Daar staat het volgende over uw situatie:

Ouder zonder ouderlijk gezag
De school moet de ouder zonder gezag informatie geven over belangrijke zaken over het kind of diens verzorging of opvoeding. De ouder moet daar wel zelf om vragen, de school hoeft dit dus niet uit eigen beweging te doen. De informatie kan gaan over de cognitieve en/of sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind zoals leerprestaties of medische kwesties. Hieronder valt bijvoorbeeld een schoolrapport, maar niet een uitnodiging voor een algemene ouderavond of een schoolfoto (105032, 106212).
Op de informatieplicht kan een uitzondering worden gemaakt als het belang van het kind zich verzet tegen het verstrekken van de informatie. De school moet een eigen afweging over dat belang maken. De school moet de gezaghebbende ouder over een verzoek tot informatieverstrekking op de hoogte brengen (106599).
Als de ouder met gezag zich verzet tegen het verstrekken van informatie aan de andere ouder of dit niet in het belang van het kind acht, is dit onvoldoende. Deze ouder zal dit moeten onderbouwen, bij voorkeur met een gerechtelijke uitspraak waarin een beperking van de informatieplicht is opgenomen (08.023/037).
De veiligheid van het kind speelt een rol bij de afweging of de school informatie verstrekt (105698).
Als een kind op school aangeeft bang te zijn voor de ouder mag een school terughoudend zijn in het verstrekken van informatie (104563).
Een school mag niet verwijzen naar de gezaghebbende ouder als de ouder zonder ouderlijk gezag informatie opvraagt (106906).

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor u snelle reactie


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag