Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo. Mijn vader gaat binnenkort overlijden. Zeer triest, maar het roept ook wat vragen bij mij op. Ik weet dat hij meer schulden als bezittingen heeft. En er is beslag gelegd op zijn uitkering voor het aflossen van 1 van deze schulden. Nu lijkt het logisch dat wij (mijn boer en ik) zijn erfenis verwerpen. Ik ben zwanger en zal het dus ook voor mijn kindje moeten verwerpen, meen ik gelezen te hebben. Maar... mijn vader heeft een uitvaartverzekering. Als ik zijn erfenis verwerp, heb ik dan wel toegang tot zijn uitvaartverzekering?
En de spullen in zijn huis? Er zit niks waardevols tussen wat voor belang zou kunnen zijn voor het aflossen van zijn schulden, maar wel dingen voor mij met emotionele waarde (boeken, dvd's en wat kleren bijv.). Kan ik die wel meenemen? En het regelen van zijn crematie, mogen wij dat wel doen, als wij zijn erfenis verwerpen? Graag hoor ik van u.

Beste vraagsteller,
in uw geval lijkt het me beter de erfenis beneficiair te aanvaarden. Dit moet middels een verzoekschrift aan de griffie van de rechtbank van de woonplaats van overlijden van uw vader worden aangevraagd. Het is in principe een simpele schriftelijke procedure maar voorkomt mogelijke problemen. Wie immers een erfenis niet aanvaardt mag helemaal geen bezitsacties ondernemen, nu kan dat voor wat betreft de persoonlijke spullen wel. En ook is de communicatie met de verzekeraar dan gemakkelijk en hoeft u voor uw kinderen de erfenis niet ook te verwerpen. ( dat gaat ook via de rechter). En, misschien als de bankrekeninghouder coulant is, eist hij geen notarisverklaring, hetgeen ook kosten bespaart. Hieronder een link met meer informatie , en sterkte gewenst!
http://www.judex.nl/rechtsgebied/overlijden_%26_nalatenschap/aanvaarden-%26-verwerpen/artikelen/470/wat-gebeurt-er-als-ik-een-nalatenschap-%E2%80%98beneficiair-aanvaard%27_.htm
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden-en-erven/vraag-en-antwoord/kan-ik-als-erfgenaam-een-erfenis-aanvaarden-of-weigeren.html

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag