Consument, Verzekering, Schade
Particulier
Mijn man heeft op de werkvloer een klein akkefietje gehad met een zzp'er die ook voor zijn werkgever werkt. Dit is gebeurd; de zzp'er wilde een geintje uithalen door het eten van mijn man op te eten, dit terwijl hij van te voren had gezegd dat je daar geen gein mee uit moet halen! Hij zag dat zijn eten werd opgegeten en heeft hem toen een tik tegen zijn hoofd gegeven.
Vervolgens heeft de zzp'er zijn werkgever gebeld.
Zijn werkgever heeft daarop zijn collega laten weten dat het werk afmoest dus moesten ze het maar oplossen.
Mijn man heeft geprobeerd die dag zijn werkgever daarover te bellen maar niet kunnen bereiken.
Volgende dag wel contact gehad, met de mededeling; ik moet je eigenlijk een brief sturen maar dat laat ik maar.
De zzp'er heeft de volgende dag gewoon gewerkt.
Na het weekend zit de zzp'er plots in de ziektewet met een ' gekneusde kaak en een hersenschudding'. Volgens mijn man kan hij dit letsel niet hebben want zo hard was de tik niet.
Vervolgens hoort mijn man op de werkvloer dat de zzp'er dit wil gaan verhalen op zijn werkgever, de werkgever gebeld en die weet nog niet precies wat er aan de hand is, maar zegt hij als dit het geval is dan verhaal ik dat op jou.
Nu is mijn vraag,
Kan de zzp'er zomaar een aantal weken thuis blijven en dan de schade pas verhalen?
Nu kunnen wij hem denk ik nog naar een onafhankelijke arts sturen die zijn mening over het letsel kan geven, en over 3 tot 4 weken is er helemaal niks meer te zien en is het dan zijn woord tegen het onze?
En kan de werkgever zomaar de eventuele schade bij ons verhalen als hij zelf geen actie onderneemt om te controleren of de zzp'er daadwerkelijk dat letsel heeft?
Mijn man heeft overigens zijn excuses aangeboden.
Met vriendelijke groet
Als de zzp er schade heeft geleden dan zal hij moeten bewijzen dat hij schade heeft en dat die schade is ontstaan door de klap die uw man heeft uitgedeeld. Hij zal dus met verklaringen van artsen moeten komen waaruit blijkt dat hij een gekneusde kaak en hersenschudding heeft. Maar ook moet hij aantonen dat de arts hem geadviseerd heeft thuis te blijven en hoe lang. Daarnaast moet hij aantonen dat dit alles een gevolg is van de klap die uw man heeft uitgedeeld en niet bijvoorbeeld door een caferuzie waar hij in het weekend ook bij betrokken geweest kan zijn. Zeker nu de zzp er nog de dag zelf en de dag erna gewerkt heeft kan er wel betwijfelt worden of zijn arbeidsongeschiktheid een gevolg is van de klap. U kunt eigenlijk op moment ook alleen afwachten of er nog iets gebeurd en als dat nodig is kunt u dan nog altijd hulp vragen.
Reactie van de vraagsteller
Goedendag meneer Martens,
Vriendelijk bedankt voor Uw snelle reactie!
Is de werkgever van mijn man hier maar een simpele tussenpersoon? Of moet hij ook actie ondernemen om langdurige ziektewet te voorkomen?
Met vriendelijke groet
De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het wat genuanceerder ligt. De ZZP-er valt onder het bereik van art. 7:658 BW, de aansprakelijkheid van de werkgever voor de schade van een werknemer, en als hij schade lijdt in de uitoefening van het werk kan hij dat eventueel verhalen. Dat hangt wel af van de exacte omstandigheden. Er wordt bij letsel al vrij snel toegerekend, ruim toegerekend. Daar komt bij dat een hersenschudding en kaakletsel een typisch gevolg is van de klap. Van andere oorzaken moet echt iets blijken, die bewijslast ligt bij de werkgever. De werkgever kan mogelijk nog iets verhalen, want bij het geven van een klap valt niet uit te sluiten dat er opzet of bewuste roekeloosheid wordt aangenomen. Juist in die gevallen moet de werknemer soms zelf de schade dragen.
Kernvraag is of het letsel vandoen heeft met de tik van uw echtgenoot. Ik adviseer duidelijk te melden dat dit niet het geval is en/of kan zijn. Als u aansprakelijk wordt gesteld direct een gespecialiseerde advocaat inschakelen. Van kantoorgenoten die dit soort zaken doen hoor ik wel eens dat uitspraken die later anders worden uitgelegd soms tot heel vervelende consequenties leiden.