Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

in augustus 2010 is mijn moeder overleden en sindsdien ben ik in theorie voor 1/3 eigenaar van een appartement. Omdat ik daardoor op papier meer dan 20.000 euro bezit (dit schijnt de grens voor het verkrijgen van toeslagen te zijn) hebben we uit voorzorg mijn toeslagen begin vorig jaar stopgezet. Ik ontvang een wajong-uitkering en ben er vanaf dat moment al zo'n 350 euro per maand op achteruit gegaan.

Vervolgens kreeg ik afgelopen zomer een brief van de belastingdienst waarin stond dat ik ook nog eens de volledige huurtoeslag over 2010 terug moet betalen. Dat maakte dat ik er nog eens 88 euro per maand op achteruit ging. Degene die mij met mijn belastingzaken zou helpen heeft destijds nagelaten bezwaar te maken.

Vervolgens heb ik ook nog enige tijd gebruikgemaakt van de voedselbank en nu heb ik nauwelijks geld om bijv. kleding van te kopen.

Ik begrijp absoluut niet hoe het mogelijk is dat de belastingdienst geld van mij eist dat ik nog niet heb (het appartement van mijn moeder staat pas net te koop en het zal nog wel even duren voordat het ook echt verkocht is).

Welke mogelijkheden zijn er om ervoor te zorgen dat mijn financiële positie verbetert en/of de terugbetaling teruggedraaid kan worden?

Ik verneem graag een reactie van u.

Ik denk dat u een redelijke kans heeft om bij de gemeente steun te krijgen in de vorm van schuldhulpverlening. Wellicht kunt een voorschot krijgen om te tijd door te komen totdat het appartement is verkocht. Verder kunt u trachten bij de bank een lening te krijgen, met het appartement als onderpand.

Beoordeel dit antwoord:

Het is van belang dat u het appartement waarvan u mede-eigenaar bent zo snel als mogelijk verkoopt of desnoods verhuurt. Uw mede-erfgenamen moeten uiteraard hiermee kunnen instemmen. Als u een geïnteresseerde koper heeft gevonden (desnoods via een makelaar die u zelf inschakelt) die het appartement tegen een reële marktwaarde wil overnemen kunt u uw mede-erfgenamen desnoods met behulp van een rechterlijk vonnis dwingen tot medewerking aan die overdracht.

Ook kunt u uw mede-erfgenamen aanbieden dat zij uw aandeel in het appartement van u overnemen (en u daarmee uitkopen) tegen een reële marktwaarde (die uiteraard minder kan zijn dan de vraagprijs), eventueel vast te stellen door een onafhankelijke makelaar-taxateur.

Als degene die u zou helpen met uw belastingzaken een (beroeps)fout heeft gemaakt, kunt u hem wellicht daarvoor wettelijk aansprakelijk houden en de (belasting)schade die u lijdt en heeft geleden op hem verhalen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag