Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
ik werk sinds 3 jaar 2 dagen per week, op basis van een 0-urencontract.
Dit is in augustus 2011 een vast contract geworden, maar wel nog steeds een 0-urencontract.
Nu is mij verteld dat ze me niet meer oproepen per 1 oktober; heb ik na 3 jaar 2 dagen gewerkt te hebben niet recht op die uren?
Met vriendelijke groet
Geachte mevrouw, mijnheer,
Een werknemer die over een periode van drie maanden wekelijks heeft gewerkt, of meer dan 20 uur per maand, kan aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst voor het aantal uren dat hij/zij gemiddeld in de afgelopen drie maanden heeft gewerkt.
• Volgens de wet bestaat er na drie maanden namelijk een ‘rechtsvermoeden’ dat de omvang van de arbeidsovereenkomst gelijk is aan het gemiddelde aantal gewerkte uren van de laatste drie maanden. Het is dan alleen nog mogelijk een werknemer minder uren op te roepen dan de laatste drie maanden, als u daarmee instemt. Is dat niet het geval, dan kunt u zich beroepen op uw recht op arbeid. U moet dan wel beschikbaar zijn om die ‘extra’ uren in te vullen.
Reactie van de vraagsteller
Bedankt voor uw antwoord.
Ik had al zo'n vermoeden dat ik inderdaad recht had op een contract voor 2 dagen.
Het punt is alleen dat als ik hiermee naar mijn werkgever stap, ik ontslagen word in verband met boventallig zijn (bezuinigingen in de zorg...) Nu heb ik tenminste nog een klein kansje dat ik opgeroepen word, als ik mijn contract aanvecht, vlieg ik er helemaal uit, zonder redelijke kans op terugkeer. En ik heb het er erg naar mijn zin...
Is mijn redenering correct?
Geachte mevrouw,
Ik begrijp uw redenering wel, maar uw werkgever heeft aangekondigd dat hij u na 1 oktober a.s. niet meer oproept. Echter, ook met een 0-uren contract heeft u recht op ontslagbescherming en zal hij toestemming moeten vragen aan het UWV of aan de kantonrechter. Als u instemt met wat uw werkgever wenst, loopt u het risico dat u een ww-uitkering verspeelt. Met andere woorden uw werkgever kan u niet zomaar ontslaan of zomaar niet meer oproepen.