Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


hallo, ik werk als oproepkracht met een nuluren contract bij een kinderopvangorganistatie. Nu word ik op het moment steeds minder ingezet en soms maar 3 uren per week. Nu heb ik bij mijn werkgever aangegeven dat ik minimaal 10 uren per week ingezet wil worden, en dat als er minder dan 10 uren zijn ik liever heb dat ze iemand anders inzetten.
Ik heb een aanvullende ww uitkering naast mijn werk als oproepkracht. Nu geeft mijn baas aan dat ik dit niet mag eisen, en dat ik verplicht ben om te komen werken.
Wat zijn mijn rechten hierin? Heeft mijn baas gelijk en mag ik hier niet tegen in verweer komen? ik hoor heel graag van u

U loopt inderdaad een groot risico dat u in ieder geval een korting krijgt op uw WW uitkering als u werk aangeboden krijgt al is het maar voor drie uur en u accepteert dat werk niet.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik ben dus eigenlijk verplicht om gevolg te geven aan de oproep ongeacht het aantal uren dat ze me oproepen? Ik heb dus eigenlijk helemaal geen recht om te weigeren?


Bij het UWV worden ze steeds strenger. Als u kunt werken dan moet u volgens het UWV ook werken mits het passend werk is. Maar aangezien u het werk nu al doet neem ik aan dat het passend is. In dat geval loopt u een grote kans dat u geen ww krijgt als u werk weigert.
Overigens is het de vraag hoe lang u al op een nul uren contract werkt want mogelijk kunt u van uw werkgever eisen dat u meer uren krijgt.
In Artikel 7:610b BW is opgenomen:
"indien een arbeidsovereenkomst ten minste drie maanden heeft geduurd, wordt de bedongen arbeid in enige maand vermoed een omvang te hebben gelijk aan de gemiddelde omvang van de arbeid per maand in de drie voorafgaande maanden."
U kunt dus aanspraak maken op het gemiddeld aantal uren dat u de laatste drie maanden heeft gewerkt

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik ben al 1,5 jaar aan het werk voor deze organisatie en heb dus tot nu toe gemiddeld zo,n 30 uren per week gewerkt. Dit is op dit moment een noodleidend bedrijf, er moeten mensen uit, kan ik dan nog aanspraak maken op het gemiddeld aantal uren?
Dan mijn volgende vraag, ze sturen me nu van hot naar her met soms een woon- werk afstand van zo,n 20km, wanneer ik dus voor 3 uurtjes moet werken kost me dit meer aan brandstof dan dat ik er aan verdien, zit hier geen limiet op?


U kunt ook bij een noodlijdend bedrijf aanspraak maken op het gemiddeld aantal uren. Als het bedrijf daarin verandering wil aanbrengen dan moet zij de gebruikelijke weg bewandelen namelijk ontslag vragen voor de medewerkers die er te veel zijn.De betaling van de reiskosten is afhankelijk van het arbeidscontract en/of de CAO. Als u nog meer vragen heeft is het misschien verstandig om via mijn profiel op deze site met mij contact op te nemen dan kunt u ook privacygevoelige informatie toesturen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag