Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Ik u hierbij vragen of ik het scheidings convenant kan laten wijzigen na 5 jaar vanwege het feit dat het salaris van mijn ex niet klopte destijds. Ik ben erachter gekomen dat zowel mijn ex man als zijn advocaat een veel lager inkomen hebben gegeven voor de alimentatie berekening dan wat mijn ex werkelijk verdiende. Het gaat om 25.000 euro wat hij meer verdiende dan hij in het convenant liet zetten. Kan ik alsnog dit corrigeren. Ik heb al meerdere rechtzaken achter de rug met mijn ex man en nu er weer een. Hij heeft nog steeds dezelfde advocaat als destijds. Wat kan ik hiermee. Ik vraag dit omdat hij niets wil betalen nu, weer ook al zijn wij nog niet bij de rechtbank geweest, omdat hij nu zijn baan kwijt is, maar hij heeft wel geld en een eigen huis. Wat is mogelijk na 5 jaar?
Hij hield zich ook nooit aan de indexering dus ik wil dat nu ook meenemen.
Ik hoor het graag.
Met vriendelijke groet,
Beste schrijven,
Om uw vraag goed te kunnen beantwoorden is de vraag of het partner of kinderalimentatie betreft. Als het partneralimentatie betreft speelt namelijk mee of er ook een zogeheten niet-wijzigingsbeding in het convenant is opgenomen.
De wet biedt de mogelijkheid om een afspraak over alimentatie dat in een convenant is vastlegd te wijzigigen als deze van aanvang af niet aan de wettelijke maastaven heeft voldaan. Echer moet u dit wel goed kunnen onderbouwen. zo speelt mee of u toentertijd zelf rechtshulp had en de reden dat u niet heeft gedaan etc. Kortom: voordat uw vraag positief kan worden beantwoord, is er meer informatie nodig.
Reactie van de vraagsteller
Dank u voor dit antwoord. Het betrof zowel de partner als de kinderalimentatie in het convenant. Die is op dus op grond van een verkeerde opgaven van het inkomen van mij ex-man, te lage opgaven, berekend. Kan ik hier alsnog iets aan doen. Dit omdat ik nu weer naar de rechtbank moet vanwege een verzoek van mijn ex-partner, om de alimentatie te verminderen. Hij is tijdelijk zijn baan kwijt.
Hij betaald ons nu niks, alleen 139 euro voor mijn jongste dochter. Mijn oudste dochter, 18 jaar krijgt niks en ik ook niet. Wij zijn van deze alimentatie afhankelijk en mijn oudste dochter studeert. Daar betaald hij ook niets voor. Ik heb een hoge hypotheek, die niet aftrekbaar is en veel kosten. Ik studeer en was bezig met het opzetten van mijn bedrijf. Wat nu, ik wil graag alles rechtzetten maar ook krijgen waar wij recht op hebben. Heeft u nog advies.
U kunt het LBIO inschakelen teneinde toch in de tussentijd de betaling te ontvangen. Let op dat op het moment dat uw ex-partner het verzoek heeft ingediend, dat u het risico loopt bij eventuele aanpassing van de hoogte van de alimentatie en dat u moet terugbetalen. Daarnaast kunt u met uw advocaat overleggen over een zogeheten zelfstandig tegenverzoek; u lift dan als het ware mee in dezelfde procedure met een tegenverzoek. Artikel 1:401 BW geeft de mogelijkheid van terugwerkende kracht. Echter u heeft als u stelt wel een bewijsplicht. Als u aantoonbaar kunt maken dat er opzettelijk een lager bedrag in het convenant is opgenomen kunt u dat in het zogeheten zelfstandig tegenverzoek stellen. Dit kunt u met uw advocaat overleggen. Overigens is uw ex-man alimentatieplichtig voor uw dochter tot 21 jaar. Uw dochter zal u bovendien moeten machtigen in procedure inzake het verweer/zelfstandig tegenverzoek.
Reactie van de vraagsteller
Dank u wel voor alle informatie en ik zal doen wat u zegt.
Kan er nog meer in dat tegenverzoek staan? want ik wil hem omdat hij al 4,5 jaar processen tegen ons voert, in 5 jaar tijd, de alimentatie laten afkopen. De resterende jaren omdat hij ons zo kapot maakt. Kunt u daar nog iets over zeggen. Eveneens wil ik het eenhoofdig gezag opeisen omdat mijn ex partner vele afwijkingen heeft ook naar mijn kinderen toe. Kan dat in 1 tegenverzoek want alles hangt met elkaar samen. Ik heb hiervoor al een onderzoeksrapport laten maken waarin gesteld wordt dat het voor de kinderen schadelijk is om omgang met hun vader te hebben. Dit door een deskundige die voor de rechtbank vaker dit heeft gedaan. Is dit alles te combineren in 1 tegenverzoek.
Ik hoor het graag van u.
Als het gaat om omgang en gezag, vrees ik dat dat in een afzonderlijk verzoek moet worden verwoord. Aan wijziging van gezag zijn eisen gesteld in de wet. Bovendien kan het zo zijn dat de Raad voor de Kinderbescherming een onderzoek instelt ( het rapport dat u heeft laten opstellen kunt u inbrengen mits niet gedateerd ( ouder dan 2 jaar). Ik las in uw bericht dat u een hoge hypotheek heeft alsmede inkomen heeft. Wellicht dat u kunt informeren bij uw advocaat of u toch niet in aanmerking komt voor gefinancierde rechtshulp.
Partneralimentatie kan wel afgekocht worden, kinderalimentatie niet. De wet bepaalt bovendien dat kinderalimentatie voor gaat op partneralimentatie. Overigens zal met de nieuwe wetgeving vanaf 1 april 2013 het lastiger worden om 'zomaar' een wijzigingsverzoek in te dienen.
Reactie van de vraagsteller
Dank u voor uw uitleg. Wat bedoeld u met zomaar en hoe zal dat moeilijker worden na 1 april 2013? Kunt u dat misschien toelichten zodat ik mij hier op kan voorbereiden?
Nu is het zo dat je voor elke kleine wijziging in beginsel een verzoek in kunt dienen. Vanaf 1 april 2013 treden de nieuwe tremanormen in werking. Het heeft als doel de vaststelling van kinderalimentatie makkelijker te maken; de armoede over twee ouders te verdelen. Er wordt gewerkt met forfairtaire percentages gewerkt. Het betekent ook dat niet voor elke kleine verandering wijziging van de alimentatie kan worden gevraagd.