Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Ik stel deze vraag namens mijn vriend. Sinds okt 2008 is hij gescheiden van zijn ex-vrouw en in dit huwelijk zijn 2 kinderen geboren ( 1995-1998). Elke maand voldoet hij aan zijn plicht om kinderalimentatie te betalen a 624 euro, maar in het convenant staat ook dat hij om de 14 dagen zijn kinderen mag zien (za+zo). Helaas gebeurd dit niet, waarvan hij veel verdriet heeft. Hij probeert telefonisch contact te krijgen. Ziet ze alleen als er voetbal is, anders helemaal niet. Helaas wordt de vader bij de kinderen door moeder slecht neergezet.
Hij mag volgens vele zeggen wel aan zijn plicht voldoen, maar niet aan zijn rechten als vader. Nu krijgt hij tevens een rekening om te delen in de studiekosten a 272,50 voor de oudste. Is het dan in het nederlands recht zo, dat de vader alleen maar kan betalen en dat hij geen enkel recht heeft als ze ouder zijn dan 12 jaar? Wat zijn zijn kansen als hij dit eventueel wil aanvechten?
Ik ben zeer benieuwd naar uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Het is zo dat de plicht tot het betalen van alimentatie en de omgangsregeling totaal los staan van elkaar in het familierecht. Alimentatie is geen kijkgeld, om het maar even zo te zeggen.
Wel kan de vader het recht op omgang afdwingen, al zal de mening van de kinderen als zij ouder dan 12 jaar zijn ook meegewogen worden door de rechter.
Het beste wat de vader kan doen is om eens om de tafel te gaan zitten met een advocaat. Vaak is een brief waarin op de vastgestelde omgangsregeling en de plicht tot nakoming hiervan wordt gewezen, al voldoende.
Mocht hij de alimentatie aan de hoge kant vinden, kan hij deze ook opnieuw laten berekenen. Met betrekking tot de rekening van de schoolkosten, het is helemaal afhankelijk wat hieromtrent in het convenant is afgesproken. In principe moet de kinderalimentatie alle kosten dekken, dus ook de studiekosten. Mits hier dus in het convenant andere afspraken over zijn gemaakt.