Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Ik heb twee vragen.
Ik heb een nul uren contract bij een zwembad/ horeca.
Al meer dan een half jaar werk ik elke maandag avond (4 uur) en elke zondag middag (7 uur of 5,5/ 5? uur).
Vraag 1; Mijn baas heeft mij vertelt dat ik voor de zondag die ik werk, uren moet inleveren. Omdat ik volgens hem uren heb gewerkt die ik niet had mogen werken. Ik begin dan namelijk om half 12 en stop met werken om 17 uur.
Hij heeft mij verteld dat ik in deze uren perse een pauze moet schrijven van een half uur en die pauze ook moet nemen. Dit wist ik voorheen niet, dus heb ik ook nooit pauze gehouden en geschreven. Van een x aantal maanden moet ik nu dus uren inleveren. Dit terwijl ik die uren wel heb gewerkt. Die uren worden nu ingehouden op mijn eerst volgende loon. In de CAO (internet) heb ik gelezen dat je pas 'na' vijf en half uur pauze dient te nemen, en niet 'in' vijf en half uur. Wel gaf mijn baas een verwijzing naar de afspraken binnen het bedrijf, dat diensten van 5,5 uur niet bestaan. Wat zijn nu mijn rechten?
Vraag 2;
De zondag die ik werk valt op Eerste Paasdag. Het zwembad is dan gesloten dus vervalt deze dienst. Deze dienst wordt verplaatst naar Tweede Paasdag. Hier heb ik akkoord op gegeven. Nu kan ik achteraf gezien Tweede Paasdag niet werken, dus heb ik vervanging geregeld.
Ook valt dus Tweede Paasdag op maandag. De uren die ik normaal gesproken werk op maandag vervallen hierdoor, omdat deze dienst met Tweede Paasdag niet bestaat.
Wat zijn hierin mijn rechten?
Vraag 1:
Als u langer dan 5,5 uur werkt heeft u minimaal 30 minuten pauze. De pauze mag worden gesplitst in 2 keer een kwartier.
In collectieve afspraken (bijvoorbeeld in uw cao of tussen uw werkgever en de ondernemingsraad) kunnen bepalingen staan over minder of kortere pauzes dan de bovengenoemde. U heeft in ieder geval minimaal 15 minuten pauze als u langer dan 5,5 uur werkt.
Wie 5,5 uur werkt, heeft dus geen 'recht' op pauze en kan ook niet verplicht worden een onbetaalde pauze te nemen.
Dat uw bedrijf geen diensten van 5,5 uur kent, doet daar niet aan af. U hoeft geen onbetaalde pauze te nemen. U kunt de uren die u moet inleveren dus claimen. Het beste schrijft u een brief, dat u niet akkoord gaat met de inhouding op het loon. Attendeer uw werkgever erop dat u de wettelijke verhoging en de wettelijke rente gaat vorderen.
Vraag 2:
Ik denk niet dat u hier iets aan kunt doen. U bent akkoord gegaan met een ruildienst (alhoewel ik mijn twijfels heb over de hele ruil).
Als u hulp nodig heeft met het opstellen van een brief en de loonvordering dan help ik u graag.