Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,
ik heb een vraag over mijn rechten mbt het krijgen/eisen van een vaste aanstelling.
Ik ben sinds juli 2010 werkzaam bij een zorginstelling. Na 3 jaarcontracten ben ik 3 maanden en 1 dag uit dienst geweest. Sinds 2 oktober 2013 ben ik weer in dienst. Ik kreeg een contract van 10 maanden.
Nu heeft collega, zij heeft 3 jaarcontracten gehad en krijgt nu een vaste aanstelling.
Nu vraag ik me af, aangezien zij later in dienst os getreden dan ik, of ik niet ook automatisch recht zou hebben op een vaste aanstelling?
Mij collega heeft precies dezelfde functie als ik!

Ik hoop snel iets te horen.

Bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groet

Aan de positie van uw collega kunt u op zich geen rechten ontlenen. Maar er zijn misbruiksituaties bekend in de rechtspraak. Zo heeft de kantonrechter in Amsterdam (LJN BW6495; JAR 2012, 160) geoordeeld dat een werkgever misbruik had gemaakt van de situatie en/of het recht. In het vonnis herhaalt de rechter dat het in principe mogelijk is om na een pauze van drie maanden iemand opnieuw voor bepaalde tijd in dienst te nemen, maar de rechter vindt dat in dit geval sprake is van een schijnhandeling. De bedoeling van de werkgever was immers helemaal niet om de arbeidsovereenkomst te beëindigen maar juist om deze voort te zetten. De rechter meent dat in zo’n situatie geen beroep kan worden gedaan op artikel 7:668a BW. De werkgever moet na het einde van het derde arbeidscontract een keuze maken: een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur aangaan of de werknemer laten gaan.
Er zou dus in uw situatie sprake kunnen zijn van misbruik van recht. De vraag is hoe e.e.a. precies is gegaan en wat u kunt bewijzen.
Arbeidsrecht is mijn specialisatie. Ik help u hier graag bij als u wil. Neem gerust vrijblijvend rechtstreeks contact met me op.

Beoordeel dit antwoord:

In beginsel is de keten (3 contracten en aansluitend een contract voor onbepaalde tijd) doorbroken, doordat u precies -volgens de mazen van de wet- 3 maanden en 1 dag geen dienstverband heeft gehad bij deze werkgever.

Arbeidsrechtelijk gezien klopt het dat u nu wederom een eerste contract heeft voor bepaalde tijd. Wel geloof ik -op basis van misbruik van recht- dat u er met juridische hulp wellicht toch een contract voor onbepaalde tijd uit zou moeten kunnen slepen.

Voor vrijblijvend advies kunt u met mij contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag