Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,
Ik heb een vraag, eigenlijk een paar.
Ik werk sinds kort in een dames kleding zaak. En ik sta daar 8 uur op een dag alleen krijg ik geen pauze. Omdat ik namelijk altijd alleen in de winkel sta. Maar er word wel een half uur pauze van mijn loon afgetrokken. Ik neem aan dat dit niet zomaar kan? Ik heb mijn werkgever daar al op benaderd en zij zegt dat elke keer dat ik een slok drinken neem of een kop thee zet dit geld als mijn pauze. Ook moet ik zelf mijn parkeerpas betalen, hoort mijn werkgever dat niet te betalen? Ik heb namelijk ook al een boete gehad omdat ik hem nergens anders kan parkeren. Ook deze vergoed zij niet. Ik ben ook al een dag 28 euro kwijt geweest aan parkeergeld en ook dat wilt zij niet vergoeden. Het bedrijf is op schiphol en ik werk hier nu 3 weken, ik heb overigens nog steeds geen schiphol pas. En in mijn contract staat ook niet aangegeven wanneer ik krijg uitbetaald. Wat raden jullie aan?

In de arbeidstijdenwet is onder art. 5:4 over pauzetijden het volgende bepaald:

1.De werkgever organiseert de arbeid van een jeugdige werknemer zodanig dat, indien hij meer dan 4,5 uren arbeid per dienst verricht, zijn arbeid tijdens de dienst wordt onderbroken door een pauze. De pauze bedraagt ten minste 30 minuten, die zonodig kan worden gesplitst in pauzes van elk ten minste 15 minuten.

2.De werkgever organiseert de arbeid van een werknemer van 18 jaar of ouder zodanig, dat indien hij meer dan 5,5 uren arbeid per dienst verricht, zijn arbeid wordt onderbroken door een pauze van ten minste 30 minuten, die kan worden gesplitst in pauzes van elk ten minste 15 minuten.

Kortom handelt uw werkgever in strijd met deze wet als uw werkgever u deze gelegenheid tot rust (van een ononderbroken periode van ten minste 2x 15 minuten) niet biedt. U kunt desnoods (anoniem) aangifte doen bij de Arbeidsinspectie, die daarop op het bedrijf een reguliere controle kan komen uitvoeren.

Voor wat betreft uw parkeerkosten geldt als uitgangspunt dat u als werknemer zelf verantwoordelijk bent hoe u op uw werkplek komt. Bij CAO of in een arbeidsovereenkomst kunnen afwijkende afspraken worden gemaakt waarin u als werknemer hierin tegemoet kan worden gekomen. Overigens is Schiphol toch goed per openbaar vervoer te bereiken?

Reeds op grond van de wet is uw salaris opeisbaar aan het einde van de periode waarover het wordt bepaald. Als met u een maandsalaris is overeengekomen dus aan het einde (uiterlijk op de laatste dag) van de maand waarover u heeft gewerkt. Uw werkgever is automatisch ("van rechtswege") in verzuim als hij deze tijd laat verstrijken en u bent niet verplicht hem hiervoor afzonderlijk in gebreke te stellen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag