Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo, ik heb een chalet (met hypotheek!) op een camping te koop staan. nu zijn er mensen in geïnteresseerd, maar zij willen de recreatiewoning kopen middels huurkoop. De woning brengt minder op dan dat de hypotheek hoog is. mijn vraag is: 1. Wat houdt huurkoop eigenlijk precies in? 2.kan ik dit zomaar doen? 3. wat schiet ik er mee op?

Zoekt u eerst goed uit of u niet als gevolg van een "campingregelement" beperkt ben u uw vrije verkoop. Ook uw hypotheekovereenkomst zal waarschijnlijk beperkingen bevatten wat betreft huur(ver)koop.
Huurkoop van een onroerende zaak is voor de koper wettelijk goed geregeld, wat betekent dat u als verkoper feitelijk voor langere tijd in onzekerheid zult blijven of de huurkoop ook zal leiden tot een eigendomsoverdracht. Leest u dit artikel: https://www.advocaten-amsterdam.nl/123/advocaat-huurkoop. De Tijdelijke Wet Huurkoop Onroerende Zaken is nog steeds van kracht.
Kortom als de kopers niet in staat zijn om via de reguliere weg zelf de aankoop te financieren, dan moet u zich afvragen wat uw belang is om via huurkoop de woning te verkopen.

Beoordeel dit antwoord:

Aanvulling op de bijdrage van de heer Kleijwegt: de Tijdelijke Wet Huurkoop Onroerende Zaken is per 1 januari 2017 vervallen. Het is inderdaad goed om u af te vragen waarom u huurkoop wilt. Als u de woning anders niet kwijtraakt, zou het een te overwegen optie zijn, u moet er echter rekening mee houden dat de hypotheek niet wordt doorgehaald omdat de koopprijs bij huurkoop in termijnen wordt betaald, terwijl u eigenaar blijft tot de laatste termijn is betaald. Het is ook de vraag of u op grond van de hypotheekakte wel mag 'huurverkopen'.

Om uw vraag te beantwoorden is een goed juridisch advies nodig, waarbij het eigenlijk niet verantwoord is om dat via internet te doen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag