Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo, ik heb al eerder een vraag gesteld (antwoord 1560 door marco swart) nu is het als volgt: mijn werkgever heeft dus niet op tijd gezegd het contract wel of niet te verlengen. Nu heeft hij mij afgelopen vrijdag op staande voet ontslagen. Mag dit zomaar? Moet hij hier geen vergunning voor hebben en hoe kom ik daar achter? Is het in eerste instantie ook niet zo dat hij mijn contract had moeten verlengen maar nu denkt er onder uit te zijn? Heb je ook geen hele goede reden nodig voor dit ontslag?

Ontslag mag alleen op grond van beperkt aantal redenen die in de wet genoemd worden. Bij ontslag op staande voet is het noodzakelijk om snel actie te ondernemen. Bij ontslag op staande voet zijn kleine details soms heel belangrijk. Daarom is het noodzakelijk om alle feiten te kennen voordat je kunt aangeven of een ontslag op staande voet terecht is. Overigens geeft een werkgever meestel ten onrechte ontslag op staande voet en moet hij vaak de werknemer weer in dienst nemen of een schadevergoeding betalen. Ik ben graag bereid om u (gratis) advies te geven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mijn werkgever geeft te laat komen als rede voor het ontslag. Ik moest altijd om 9 uur beginnen en was er altijd voor negenen. Hij wilde echter dat ik elke dag om 10 voor 9 er was en het liefst dat ik ook niet om half 6 naar huis ging maar ik werd hier niet voor betaald. Vervolgens heb ik hier, in mijn inziens een onredelijke officiele waarschuwing voor gehad. De afgelopen maanden ben ik elke dag om 10 over half 9 aanwezig geweest, en ben ik 1x op een zaterdag te laat geweest. Dit heb ik toegegeven, maar mijn werkgever zegt nu dat ik zondag 10 juni ook te laat was (dit is zeker niet waar) en dreigt met camerabeelden (het systeem zelf staat op een verkeerde tijd en jaar 2010) mag hij zomaar deze beelden gebruiken? Ik heb vandaag mijn ontslagbrief gekregen waarin staat dat zij zelf er achter zijn gekomen dat ik te laat was en dat ik dit zelf niet gezegd heb, wat ook niet waar is. Mijn ontslagbrief lijkt meer op een dreigbrief. Ik ben er gewoon door toedoen van een van mijn collega's heel naar uitgewerkt. Mijn werkgever zei zelfs in ons gesprek van vrijdag dat hij het heel vies kon spelen. Wat raadt u mij aan om te doen? Ik hoor het graag..


Als er sprake is van regelmatig te laat komen dan kan dit een reden zijn voor ontslag op staande voet zeker als er een waarschuwing is verstrekt. Maar als u niet te laat was op 10 juni dan heeft de werkgever dus geen reden om u te ontslaan op staande voet. Dus ik zou zeker bezwaar maken. Dit ook omdat u een grote kans heeft dat u geen WW uitkering krjigt of een strafkorting omdat u op staande voet ontslagen bent. Dus advies met spoed brief naar werkgever waarin u nietigheid van ontslag op staande voet inroept en u beschikbaar stelt om te werken. Als uw werkgever denkt dat hij het door vies te spelen u er uit kan werken kan dat wel eens heel vervelend voor hem worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Deze brief heb ik al verstuurd per mail, waar in ik ook aangaf tot einde contractdatum beschikbaar te zijn etc. Ik krijg daar reactie op in de ontslagbrief. Hierin word gedreigd met bewijsmateriaal en getuigenissen van werknemers. Hoe kan dit als de tijden niet kloppen en niemand mij gezien heeft? Van een kennis vernam ik dat hij mij om het te laat komen wel mag ontslaan, maar dit moet direct na het te laat komen gebeuren. Zij zei dat hij dat niet mag, 1 of 2 weken later. Klopt dit? Wat moet er nu gebeuren?


U bent niet te laat gekomen dus kan hij u niet op staande voet om die reden ontslaan. Maar als u al te laat was dan moet dat ontslag direct worden gegeven. Meer dan een week er tussen is veel. Als de werkgever zogenaamd verklaringen heeft van werknemers dan moet hij die maar eens opsturen. Hij moet bewijzen dat u te laat was. Overigens is het verstandig om niet alleen per mail maar per aangetekende brief het ontslag op staande voet nietig te verklaren en aan te bieden dat u bereid was en blijft om te komen werken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag