Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Hallo ik heb aan mijn broer 70.000 euro uitgeleend dit is in februari 2011 omgezet in een hypotheek in zijn huis. In bijbehorende schuldbekentenis zou deze in februari 2013 opeisbaar zijn.Ik heb gelezen als een bank een hypotheek heeft verstrekt dat de bank bij schulden zonder tussen komst van de rechter door een deurwaarder beslag kan leggen.Mijn vraag is kan ik dit ook als particulier hypotheekverstrekker, is het verstandig om extra met een aangetekende brief de hypotheek per februari 2013 op te zeggen

Er is feitelijk geen verschil tussen een particuliere geldverstrekker en de bank. Het antwoord op uw vraag is afhankelijk van de tekst van de schuldbekentenis. Als er sprake is van voldoende bepaaldheid dan kan met de akte eventueel ook beslag worden gelegd. U moet echter wel de datum van opeisbaarheid in acht nemen. Of er moeten al andere (in de akte waarschijnlijk omschreven) omstandigheden zijn, die maken dat u de vordering nu al kunt of wilt opeisen. De deurwaarder kan u na het lezen van de akte en de situatie wel aangeven of er wel of geen beslag mogelijk is. Succes!

Beoordeel dit antwoord:

Uw hypotheekrecht is een recht om te verkopen als de geldlening niet (tijdig) wordt terugbetaald. Beslagleggen is dan niet nodig. Verkoop gebeurd via een notaris.
Als u een andere weg zoekt om betaling te krijgen kan beslagleggen wel nuttig zijn. Dat kan op 2 manieren. Door een vonnis te halen. Beslag leggen betekent dan feitelijk het geld via een deurwaarder ophalen. U kunt ook voor een procedure te starten beslag leggen. Daarmee bevriest u de situatie. Bij beslag op een bankrekening kan bijvoorbeeld het geld niet worden opgenomen.
Het laatste doet u als u vreest dat het geld al weg is als een vonnis heeft. Het kost wel geld, daarom is een vonnis halen en dan verhalend beslag leggen nu u al een hypotheekrecht heeft mogelijk het best. Overleg hierover met een advocaat als u hier echt werk van wilt maken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de reactie ik heb nog een vraagje voor Martijn de Schepper,U stelt als de hypotheek niet tijdig terug betaalt wordt dat ik dan na de datum waarop hij terug betaalt had moeten zijn zelf de woning te koop mag zetten.ik ben in deze woning de 3e hypotheek verstrekker,mag ik dan tegen de prijs verkopen zodat de eerst 2 hypotheken en vervolgens mijn hypotheek gedekt zijn.bvd met vriendelijke groet Friedo Martens


Hoofdregel is dat de hypotheekhouders met een ouder recht de executie kunnen overnemen. Doen ze dat niet, dan verkoopt u (via een notaris)en worden uit de opbrengst eerst de executiekosten betaald en dan de schulden aan de hypotheekhouders (voor zover kleiner dan het bedrag genoemd in de hypotheekakte). De opbrengst waarvoor u verkoopt is de beste opbrengst die u via openbare verkoop kunt krijgen. Als uitzondering hierop vragen kunt u vragen onderhands te mogen verkopen als u aannemelijk maakt dat dit een betere opbrengst oplevert. Voor zo'n verzoek heeft u een advocaat nodig.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag